Biolog pojmenoval nový druh můry po Trumpovi, mají prý „podobnou pokrývku hlavy“

Do inaugurace Donalda Trumpa zbývá jediný den, americký biolog a entomolog Vazrick Nazari mu ale prokázal čest už nyní. Nový druh můry pojmenoval právě po budoucím americkém prezidentovi. Neopalpa donaldtrumpi má prý „stejné vlasy“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

neopalpa donaldturmpi, nový druh můry

neopalpa donaldturmpi, nový druh můry | Foto: Vazrick Nazari

Zvláštní druh můry byl popsán tento týden v žurnálu ZooKeys. Rozpětí křídel je u něj pouhých 7 až 12 milimetrů a shodou okolností se vyskytuje přibližně v oblasti, kde by v budoucnosti mohla vzniknout Donaldem Trumpem proklamovaná zeď mezi Mexikem a USA – v Arizoně a také v Kalifornii.

Jak informoval server IFL Science, evoluční biolog Vazrick Nazari tento druh můry objevil a pojmenoval ho na počest budoucího prezidenta. Poté, co zkoumal můry rodu Neopalpa, všimnul si, že některé exempláře neodpovídají už známým a popsaným aspektům rodu.

Zpozoroval například, že má tento druh můry menší genitálie, než jeho nejbližší příbuzný Neopalpa neonata. Za využití analýzy DNA a katalogů z různých přírodně historických institucí poté zjistil, že jde o zcela nový a zatím nepopsaný druh rodu Neopalpa. Tyto můry přitom mají vazbu i na Česko, poprvé je popsal český entomolog Dalibor Povolný v roce 1998.

Trump ale není jediným americkým prezidentem, po kterém bude pojmenován živočich. Třeba George W. Bush má svého brouka, Ronald Reagan vosu a Bill Clinton rybu. Rekord však drží Barack Obama, po kterém bylo pojmenováno už devět živočišných druhů.

Doktor Nazari řekl, že můru, jejíž hlavu zdobí zlatavé chmýří, pojmenoval po Trumpovi, právě kvůli „neskutečné podobě s ikonickým účesem budoucího prezidenta.“ Biolog také zdůraznil, že doufá, že toto pojmenování vzbudí v Trumpovi zájem o boj za zachování severoamerické mikrofauny.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme