Brazílie se potýká s virem zika přenášeným komáry. O pomoc nejspíš požádá armádu

Obyvatele severovýchodu Brazílie začíná trápit virus zvaný zika přenášený komáry. Úřady už potvrdily první úmrtí. Prověřují také spojitost nákazy těhotných žen s vývojovou vadou, která od začátku roku postihla přes 700 novorozenců. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že v boji proti komárům požádá o pomoc i armádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár tygrovaný

Komár tygrovaný | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, James Gathany

Brazílie hlásí oproti loňsku víc než čtyřnásobný počet případů mikrocefalie u novorozenců. Nejhorší situace je ve státě Pernambuco na severovýchodě.

Při tomto postižení se kvůli malému obvodu lebky nemůže správně vyvinout mozek. Nemocné děti se tak nikdy nemusí naučit mluvit nebo chodit.

Úřady zatím spojitost s virem zika stoprocentně nepotvrdily, je ale pravděpodobná. Těhotným ženám proto doporučují chránit se důkladně před hmyzem.

Virus je přenášený komárem rodu Aedes, stejným jako u horečky dengue nebo chikunguya. Nemoc pak u dospělých vyvolává příznaky podobné chřipce.

V těle může odeznít bez příznaků, v horším případě ale způsobuje ochrnutí končetin, nebo smrt.

Velká města jako São Paulo nebo Rio de Janeiro zatím virus zika výrazně nezasáhl.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme