Brazílie znovu vyváží kakao ve velkém. Přemohla houbu, která farmářům ničila úrodu

Brazílie začala po dvaceti letech znovu vyvážet ve velkém kakao. Z přístavu Ilhéus v noci vyplula nizozemská loď se sto tisíci pytli bobů, které míří do Evropy. Brazilcům se totiž podařilo přemoci houbu, která devastovala plantáže kakaovníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakaovník

Kakaovník | Foto: stock exchange, K Rayker

Náklad, který odveze loď Achtergracht, je pro pěstitele kakaa z brazilského státu Bahía symbolický.

Ještě před dvaceti lety byla Brazílie druhým největším vývozcem kakaových bobů na světě. Pak ale přišel úpadek - stromy téměř zlikvidovala houba, která způsobuje chorobu zvanou witches’ broom (ježibabí koště).

Choroba napadá různé stromy, má různé původce a projevuje se zmnožením výhonků. V Česku je podobná nemoci zvané čarověník, jde o rez napadající jedle.

O práci přišlo podle brazilských médií 200 tisíc lidí a země začala dokonce kakao dovážet. Zemědělcům se postupně podařilo plantáže obnovit. Museli ale téměř všechny stromy nahradit novými, odolnějšími, které získali křížením.

V Ekvádoru nasadili čokoládové brigády

Že je nutné se o kakao lépe starat, si uvědomili i v Ekvádoru, kde kvůli tomu dokonce vznikly takzvané čokoládové brigády.

Jde o skupiny lidí, které vysílá vláda zadarmo pomáhat pěstitelům kakaa. Prořezávají větve kakaovníků, přičemž zároveň mohou odstranit větve napadené ježibabím koštětem. A také přesvědčují pěstitele, že prořezávání a ponechání menšího počtu silnějších větví vystavených slunci může zvýšit výnos a kvalitu plodů.

Vládní iniciativa v Ekvádoru se snaží dokázat, že kakao pěstované ve správných podmínkách může být dobrým zdrojem příjmů a není kvůli tomu třeba likvidovat původní amazonské lesní druhy.

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme