Brazilští ochránci zvířat chtějí lvíčka na olympijské medaile

Ochránci přírody by rádi umístili jedno z ohrožených druhů zvířat na zlaté medaile pro letní olympijské hry v Riu de Janeiru. Uznávaný odborník na primáty proto v Brazílii navrhl, aby se takovým symbolem stala opička zvaná lvíček zlatý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lvíček zlatý na rubu dvacetirealových brazilských bankovek

Lvíček zlatý na rubu dvacetirealových brazilských bankovek | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Srst této opičky připomíná zlatavou hřívu lva, přitom piští jako myši a ocas mají delší než tělo. Vyskytují se jen ve státě Rio de Janeiro, v takzvaném Atlantském pralese, který kdysi pokrýval velká území na pobřeží Brazílie.

„V roce 1970 se zdálo, že tenhle druh brzy vyhyne,“ říká primatolog Russel Mittermeier na videu Sdružení pro záchranu lvíčka zlatého.

Jenže pak se dali dohromady odborníci a podařilo se jim nepříznivý vývoj obrátit. Stejná strategie se použila i u dalších opic stejného rodu.

Podle Mittermeiera by se každý, kdo se snaží o záchranu nějakého druhu, měl na tomto případu učit.

Stále jde ale o ohrožené zvíře. Vyobrazený je už na zlatavé brazilské bankovce v hodnotě 20 realů. Podle Mittermeirea má ale všechny předpoklady být právě na nejcennější olympijské medaili: zlatou barvu a navíc je vzácným ohroženým živočichem, který se vyskytuje jen v Riu.

Lvíček zlatý | Foto: Zoo Jihlava

Jak ale poznamenal novinář listu Estado de Sao Paulo, který o iniciativě z kongresu referoval, ne vždy podobné akce skutečně pomohou tam, kde mají.

Loňské mistrovství světa ve fotbale mělo za maskota ohroženého brazilského pásovce, který se umí stočit do koule. Jak napsal Herton Escobar, jeho skutečné exempláře v přírodě neměly třeba z prodeje své plyšové podoby ani vindru.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme