Čeští a polští dobrovolníci obnovují turistické trasy na Zakarpatské Ukrajině

Desítky kilometrů turistických tras vyznačili letos na Zakarpatské Ukrajině dobrovolníci z Česka a Polska. Na obnově tras, které existovaly už za první republiky, pracují několik let. Celkem vyznačili stovky kilometrů. Práce koordinuje Hnutí Duha Jeseníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na zaječí skok vede červená turistická značka

Na zaječí skok vede červená turistická značka | Foto: Irena Šarounová

Nadšenci se soustředí na rozsáhlé území polonin a karpatských hřebenů, tedy oblíbené cíle i tuzemských turistů.

„My jsme se soustředili na červenou trasu, která byla kdysi vyznačena jako první za první republiky,“ uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha, který značení tras koordinuje.

Letos se podle něj dobrovolníkům podařilo vyznačit 65 kilometrů turistických tras.

„Je to vlastně poslední úsek, nebo jeden z posledních úseků, které jsme plánovali od počátku projektu v roce 2008. Tím pádem máme dneska vyznačené celé ukrajinské Karpaty od západu až na východ, to znamená, že od slovenských hranic vede červená magistrála až k hranicím rumunským,“ přiblížil Dokoupil.

Celkem prý magistrála měří 360 kilometrů. Na ni pak navazují jednotlivé odbočky. „Máme teď na Zakarpatí asi 1300 kilometrů vyznačených tras,“ uvedl Dokoupil.

Do značení tras se podle něj od začátku projektu zapojilo asi 200 lidí. „Odvedli kus práce. Je třeba si uvědomit, že v tom novém terénu se daří skupině pěti, šesti lidí vyznačit kolem šesti kilometrů denně, takže je to opravdu dost práce,“ poznamenal Dokoupil.

Financování zajišťuje Hnutí Duha Jeseníky, shánět peníze je však podle Dokoupila v poslední době těžší.

„Všechny prostředky české vlády, pokud se týká pomoci Ukrajině, tak jsou zcela logicky na humanitární pomoc, ale letos nás podpořil Pardubický kraj, který uvolnil částku asi 25 tisíc korun, za což jsme byli schopni tu práci dokončit,“ dodal Dokoupil.

Podkarpatská Rus (Zakarpatská Ukrajina) | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme