Chorvatské olivovníky napadá jihoamerická mšice. Úroda je ohrožena

Chorvatské olivovníky ohrožuje nebezpečný druh mšice. Poprvé si jí všimli před dvěma lety na ostrově Brač. Úroda tehdy ale kvůli špatnému počasí nebyla valná, a tak se rozsah řádění nového škůdce naplno projevil teprve při loňské sklizni. Nejen Chorvaté teď usilovně hledají látku, která by olivovníky před mšicemi ochránila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olivovníky

olivovníky | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle výzkumníků z chorvatského Úřadu pro ochranu rostlin se mšice Lindigaspis rossi mohla do Chorvatska dostat z jižní Ameriky. Vodítkem pro tuto domněnku bylo zjištění, že poblíž prvních nakažených stromů byl vysázený poměrně velký počet palem dovezených z Argentiny, které byly také silně napadené.

L. rossi, jak se těmto mšicím také zkráceně říká, ale nejsou ve Středomoří úplně neznámé. Potýkají se s nimi i pěstitelé oliv ve Španělsku, Portugalsku nebo Itálii. A třeba v Jižní Africe zase působí velké škody na citrusových plodech, na Novém Zélandu a ve Spojených státech ohrožuje úrodu jablek a hrušek.

O ekologii L. rossi zatím není mnoho informací. To, s jakou intenzitou napadá olivovníky, ale jasně ukazuje, že biologický potenciál druhu je obrovský. Pěstitelé oliv samozřejmě mají zkušenosti i s jinými druhy mšic, jenže ty většinou nenapadají plody, takže jim zase tolik neškodí.

V případě nového škůdce zatím chybí testy, které by určily, jakou chemickou látkou by se dal zlikvidovat.

Chorvatský Úřad pro ochranu rostlin už samozřejmě testování zahájil a nějaké účinné insekticidy proti mšicím našel. Vědci ale ještě musí určit, v jakém vývojovém stádiu mšic budou nejúčinnější a jestli se ta která chemikálie vůbec z ekologických důvodů bude moci použít.

Úřad proto zatím radí pěstitelům, aby se o své olivové háje především správně starali. Olivovníky mají náležitě prořezávat a v letních měsících je ošetřovat minerálními oleji, které stromy chrání před obvyklými škůdci.

Jak píše list Slobodna Dalmacija, ekonomické dopady řádění L. rossi mohou být obrovské. Problém je hlavně v tom, že škůdce napadá listy olivovníků stejně jako jejich plody. Je prý sporné, do jaké míry lze napadené olivy použít k výrobě olivového oleje. Je ale naprosto jisté, že se takto poškozené plody nebudou moci konzervovat, respektive nakládat. Olivy pro tyto účely totiž musí být naprosto netknuté a zdravé.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme