Do Jeseníků se po 10 letech vrátil vlk. Zachytila ho soukromá fotopast

Do volné přírody v Jeseníkách se vrátil vlk. Přímý důkaz o jeho výskytu získali ochránci přírody na začátku roku ze soukromé fotopasti. Odborníkům se poté podařilo zachytit stopy vzácné šelmy přímo v terénu. Pohyb vlka v Jeseníkách byl naposledy zaznamenán před zhruba deseti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochráncům přírody se v Jeseníkách podařilo zaznamenat výskyt vlka. Poprvé po deseti letech

Ochráncům přírody se v Jeseníkách podařilo zaznamenat výskyt vlka. Poprvé po deseti letech | Zdroj: ČTK

„Jak podle záběrů z videozáznamu, tak podle následně ověřovaných stop a stopních drah jde o jednoho jedince. Pravděpodobně mladého vlka, který se odpojil od své smečky a putuje krajinou. Hledá si protějšek pro založení nové smečky,“ přiblížil Českému rozhlasu Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc, který je koordinátorem monitoringu šelem v Jeseníkách.

„Poslední záznam o pohybu vlka v Jeseníkách máme z roku 2005. Bohužel není moc šťastný, jelikož se jednalo o zastřeleného jedince nedaleko Břidličné u Rýmařova,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výskytu vlka v Jeseníkách mluvil Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc

Stopy šelem monitorují odborníci v horách od začátku zimy, kdy rozmístili na různých místech Jeseníků a Rychlebských hor na 60 fotopastí.

Jde o součást rozsáhlého projektu, který potrvá do dubna. Zapojily se do něj i desítky dobrovolníků, kteří hledají stopy zvířat přímo v terénu.

Vlka zachytila začátkem ledna fotopast místního obyvatele Filipa Seitla. „O probíhajícím monitoringu velkých šelem v Jeseníkách jsem věděl z médií. Jakmile jsem v počítači zhlédl záběry zvířete nápadně připomínajícího vlka, ihned jsem záznam zaslal odborníkům k identifikaci,“ řekl ČTK.

Vlk obecný se v Jeseníkách běžně lovil ještě v druhé polovině 19. století. Vyhuben byl v roce 1908, kdy je u Zábřehu datován poslední zástřel. Ojediněle se tato psovitá šelma začala na území Jeseníků vracet po druhé světové válce.

Nově zjištěný výskyt vlka v Jeseníkách souvisí podle přírodovědců s postupným návratem velkých šelem do české krajiny. Loni bylo podle Beneše opětovně prokázáno rozmnožování smečky u Doks v severních Čechách a vlci byli spatřeni i na Broumovsku a v Javorníkách.

„Vlk jako vrcholový predátor může pomoci s regulací přemnožených kopytníků. Severní okraj Hrubého Jeseníku, ve kterém byl videozáznam pořízen, poskytuje velkým šelmám dostatek potravy – divoká prasata, daňky či jeleny. I když vlci dokážou jejich počty snížit, v zásadě nebrání ani rozumnému mysliveckému hospodaření,“ vysvětlil ČTK.

Hnutí Duha se na projektu monitoringu šelem podílí spolu s lesníky a s Agenturou ochrany přírody. Projekt monitoringu šelem v širší oblasti Jeseníků je podpořen grantem z Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Podobné aktivity se dějí například i v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme