Dramatický pokles hladiny Amazonky komplikuje dopravu

Hladina řeky Amazonky v jihovýchodní části Peru je nejníže za posledních čtyřicet let. Způsobila tím nejen údiv místních obyvatel, ale podle serveru BBC News i výrazné problémy v dopravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazonka - ilustrační foto

Amazonka - ilustrační foto | Foto: Archiv

Amazonka je totiž v této části země zásadní dopravní tepnou. Místní nemají se zbytkem země spojení po silnici, proto se při poklesu hladiny potraviny přepravují menšími loděmi. Zásobování tím ale trvá déle a je také dražší.

Podle peruánského meteorologického institutu se řeka odvodnila kvůli příliš suchému počasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hydrolog Bohumír Janský mluvil na Rádiu Česko o poklesu hladiny na Amazonce

„Jde o mimořádný výkyv. Běžně je město Iquitos na Amazonce posledním námořním přístavem. Teď není možné, aby se tam lodě s ponorem čtyři až pět metrů dostaly. Je nutné překládat na menší lodě,“ uvedl hydrolog Bohumír Janský.

Podle BBC má řeka dále klesat až do období dešťů, kdy se přirozeně opět naplní.

Častější jsou záplavy než sucho

„Je tu určitá retence vody. Běžně hladina na Amazonce kolísá mezi deseti a jedenácti metry. Současný pokles je způsoben velkým klimatickým výkyvem, který existuje poslední měsíc. Přišly tam vpády studeného vzduchu od Antarktidy a v deštném lese klesaly teploty až k pěti stupňům, což je velice mimořádné. Voda tam teď schází,“ pokračoval hydrolog.

K zásadním problémům se zásobováním měst při řece by ale v Peru podle něho dojít nemělo:

„Není to zase tak dramatické. Na horním toku Ucayali a Marańonu existuje napojení na síť silnic, které překonávají východní Kordillery a vždy nějaký úsek řeky, kde jsou sídla, je možné zásobovat i ze souše. Myslím, že si poradí. Mají plavidla, která překonají i mělčí vodu.“

Hydrolog zároveň předpověděl, že hladina Amazonky může klesnout maximálně ještě o půl metru.

Současný pokles postihl Peru, ale na Amazonce prý k němu může dojít kdekoliv.

„Jednou dvakrát do roka tam nastávají vpády chladného vzduchu. Buď to jde po východní, nebo po západní straně And. Ty vzdušné proudy tam mají i své místní názvy. Poklesy teplot pak ovlivňují i hydrologický cyklus. Vedle toho se tam periodicky objevují i poruchy oceánského proudění v Pacifiku. Výkyvy směrem k suchu jsou ale podstatně méně časté než povodňové,“ dodal Bohumír Janský.

Václav Sochor, Václav Rojík, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme