Dubnové zemětřesení v Nepálu posunulo o několik centimetrů Mount Everest

Zemětřesení v Nepálu si v dubnu vyžádalo tisíce lidských životů a zničilo na půl milionu domů. Média v sousední Číně dnes uvedla, že otřesy o síle skoro osmi stupňů pozměnily i dosavadní zeměpisné údaje. O tři centimetry jihozápadním směrem posunuly i nejvyšší horu světa. Před zemětřesením se přitom Mount Everest ročně posouval o několik centimetrů opačným směrem, na severovýchod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: licence Public Domain (eng)

Za uplynulé desetiletí se horský velikán přemístil o 40 centimetrů na severovýchod. Za stejné období navíc hora o tři centimetry povyrostla. Otřesy půdy o síle 7,8 stupně z 25. dubna ale tento trend změnily, konstatoval čínský státní deník China Daily s odvoláním na národní kartografický a geografický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posunu Mount Everestu vlivem zemětřesení mluvil seizmolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd

„Podle modelů, které byly sestaveny ze záznamů zemětřesení, je zřejmé, že v zemské kůře pod zemským povrchem se sousední horninové bloky posunuly dokonce asi o 3,5 metru. Zemský povrch, jak je zřejmé zase z družicových snímků, se v některých místech posunul až o jeden metr. Mount Everest je asi o 150 kilometrů mimo hlavní plochu, kde se desky pohybovaly. Uváděná hodnota je proto myslím věrohodná,“ říká seizmolog Aleš Špičák z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Pohyb je podle něj nicméně nicotný ve srovnání s tím, jak velká je to oblast a jak vysoké je místní horstvo: „Je to zajímavé, ale pro oblast to nemá žádný zásadní význam.“

Při prvním zemětřesení se také na Mount Everestu sesunula lavina, která zabila 18 lidí. Úřady Nepálu a Číny, na jejichž hranicích hora leží, následně ukončily na Everestu jarní lezeckou sezonu.

Druhé, květnové zemětřesení, které dosáhlo intenzity 7,3 stupně, s Everestem nepohnulo, uvedl list China Daily.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme