Dvoucentimetroví zabijáci. Nejjedovatější medúzy míří k australským plážím

Jsou malé jen jako nehet na palci. Přesto vám mohou způsobit velmi vážné zdravotní obtíže. Medúzy z třídy čtyřhranek míří k australským plážím, varoval britský list The Times. Kvůli požahání skončili těsně před koncem roku čtyři lidé v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žahavá medúza z třídy čtyřhranek

Žahavá medúza z třídy čtyřhranek | Foto: Fotobanka Profimedia

Jsou velmi malé a prakticky neviditelné. „Zvon měří mezi půl a dva a půl centimetru v průměru, ale natažená chapadla mohou mít až metr. Jsou naprosto průhledné, takže ve vodě prakticky neviditelné,“ vysvětluje Adam Petrusek z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Medúzy migrují podle Petruska kvůli teplé vodě, ve které se množí, a také proto, že v pobřežních vodách je více potravy, za což je zodpovědný člověk. Oceánografové proto varují, že by se mohli tito malí, ale velmi nebezpeční tvorové brzy objevit u queenslandského Slunečného pobřeží v Austrálii.

Rána pro pytláky. Čína na konci roku 2017 úplně zakáže prodej slonoviny

Číst článek

„Mají velice silný jed. Malé působí nesmírnou bolest, nevolnosti, křeče, několikadenní velmi nepříjemné stavy, které vyžadují hospitalizaci,“ popisuje Petrusek, co mohou způsobit medúzy známé jako irukandži. Větší druhy mohou způsobit i smrt.

Mezi symptomy, které se mohou projevit až hodinu po požahání, patří i psychologické následky, kdy některé oběti hlásily pocity naprosté beznaděje a zmaru.

V posledních dnech loňského roku skončili v nemocnici čtyři lidé požahaní medúzou z třídy čtyřhranek ve vodách u ostrova Fraser, asi 260 kilometrů severně od Brisbane. Zdravotní stav tří žen a dvanáctileté dívky je stabilizovaný.

Jak se proti těmto nebezpečným tvorům chránit? Adam Petrusek doporučuje nechodit se koupat v místech, kde je nahlášen výskyt těchto tvorů. Jako prevenci doporučuje nekoupat se jen v plavkách. Lepší je vzít si lehký neopren nebo „nějaké tenké oblečení, protože to spíše neprožahnou“.

Žahavá medúza z třídy čtyřhranek | Foto: Wikimedia Commons

ČTK, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme