Everest se po zemětřesení otevírá turistům. V září se ho pokusí zdolat první horolezec

Mount Everest se poprvé od dubnového zemětřesení v Nepálu otevře horolezcům. Jako první dostal povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Japonec Nobukazu Kuriki. Zdoláním Everestu chce ukázat, že Nepál je znovu pro turisty bezpečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako první se nejvyšší horu světa Mount Everest pokusí po zemětřeseních zdolat Japonec Nobukazu Kuriki

Jako první se nejvyšší horu světa Mount Everest pokusí po zemětřeseních zdolat Japonec Nobukazu Kuriki | Zdroj: Reuters

Japonský horolezec se pokusí dobýt vrchol nejspíš v polovině září. Povolení mu osobně předal nepálský ministr pro cestovní ruch.

Pro Kurikiho to bude druhý pokus o zdolání Mount Everestu. Poprvé se v roce 2012 vydal obtížnou západní cestou. Nakonec ale výstup vzdal a s omrzlinami byl převezen do Káthmándú.

Japonec chce prý svým výstupem ukázat turistům a horolezcům, že už se bez obav mohou vrátit do Nepálu.

Hlavní turistická sezona, na které je Nepál do značné míry závislý, už je ale pryč. Nejvíce horolezců se Everest pokouší zdolat na jaře.

Letos ale 25. dubna a 12. května postihla Nepál zemětřesení nejprve o síle 7,8, pak 7,3 stupně. Jedno z nich zastihlo v základním táboře ve výšce pěti tisíc metrů asi tisícovku lidí, z toho 40 zahraničních horolezců.

Otřesy tehdy uvolnily lavinu kamenů a ledu, která zabila nejméně 19 lidí. Úřady poté zastavily většinu treků a vydávaní povolení pro horolezecké výstupy.

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme