Evropská komise se bojí úbytku včel. Připravila opatření

Brusel neřeší jen problémy s vysokými dluhy některých zemí eurozóny. Evropské komisi dělá starosti i úbytek včel. Jejich vysoký úhyn se v posledních letech zatím nedaří vysvětlit. Komise dnes v reakci na to představila strategii, která počítá mimo jiné se zvýšením podpory chovatelů včel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včela medonosná

Včela medonosná | Foto: archiv Zoo Praha

Kvůli nevysvětlitelnému vysokému úhynu včel se chce Evropská komise také zaměřit na výzkum jejich zdraví. Jak v pořadu Stalo se dnes uvedl Miloslav Peroutka, místopředseda Českého svazu včelařů, existuje řada hypotéz, proč k vysokému úhynu včel dochází. Jednou z hlavních příčin je podle něj varroáza.

„Původcem tohoto onemocnění je parazitický roztoč, který decimuje i česká včelstva. Ovšem v ČR se daří působení tohoto roztoče alespoň nějakým způsobem snížit,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč v Evropě masivně hynou včely. Nejen na to jsme se zeptali ve Stalo se dnes Miloslava Peroutky, místopředsedy Českého svazu včelařů.

Varroáza však podle něj není jediným důvodem vysokého úhynu včel. Dalším faktorem, který se udává, je podle něj monodieta. „V důsledku změn v přírodě, mizí pestrost květeny, kde včely sbíraly pyl. A jednostranná pylová výživa má pak negativní vliv na včelstva,“ přiblížil.

Dalším důvodem jsou podle něj otravy, kde včela není přímo zasažena na životě, ale stává se vnímavější k ostatním nemocem a pak propukají hlavně virová onemocnění. „A kumulací těchto faktorů dochází k mizení včel a hynutí celých včelstev,“ dodal.

Ohrožení včelařství

Úbytek včel je podle něj vážný. A platí to i pro Česko. „Podíváme-li se na posledních 20 let na stavy včelstev, v roce 1990 bylo v ČR asi 808 tisíc včelstev. V současné době jsme zazimovali 526 tisíc,“ přiblížil.

Zároveň dodal, že v České republice sice za posledních pět let včelstev neubylo, ale naopak nepatrně - asi tisíc - jich přibylo. „Takže podíváme-li se z pohledu ČR, potřebovali bychom včelstev mít zhruba o 200 tisíc více, ale z pohledu celoevropského jsme na tom lépe než naši sousedé,“ přiblížil.

Peníze z Bruselu

Evropská komise se rozhodla také navýšit finanční pomoc včelařům. Podle Peroutky je tato pomoc pro české chovatele velmi důležitá. „V letošním roce budeme vstupovat už do třetího tříletého období podpory včelařství, protože EU podporovala naše včelařství už před vstupem České republiky do Unie,“ řekl.

Podpora z Bruselu však podle něj není plošná, že by včelaři dostávali peníze na ruku, ale nejdříve musí investovat.

„Jestliže se například mluví, že čeští včelaři dostanou 100 milionů korun, znamená to, že nejdříve musí 200 milionů investovat a pak mohou dostat až 50 procent těch nákladů formou dotace,“ přiblížil Miloslav Peroutka ve Stalo se dnes.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme