I srpen bude teplý a spíše suchý, předpokládají meteorologové

I druhá polovina prázdnin bude zřejmě teplotně nadprůměrná. V dnes zveřejněném dlouhodobém výhledu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hned na první srpnový týden meteorologové očekávají tropická vedra. Co se srážek týká, těch bude v srpnu zřejmě dál málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunce (ilustrační foto)

Slunce (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Výhled se týká období od 3. do 30. srpna.

Nejteplejší by měl podle meteorologů být týden od 3. do 9. srpna, kdy by měly teploty opakovaně vystoupat nad tropickou třicítku. Ke konci týdne by mohlo být dokonce až 37 stupňů Celsia.

„V dalších třech týdnech budou teploty vzduchu v průměru klesat, přesto ještě druhý týden bude teplotně nadprůměrný. Třetí a čtvrtý týden předpokládáme podle aktuálních podkladů teplotně slabě nadprůměrný, teploty by už měly převážně dosahovat obvyklých hodnot druhé poloviny srpna,“ píše se ve zprávě na webu ČHMÚ.

Co se srážek týká, bude srpen spíše suchý. „Srážkově očekáváme první týden podprůměrný. V dalších třech týdnech by se srážky měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ uvádějí meteorologové.

Ti předpokládají, že kvůli horkému a suchému prvnímu týdnu bude klesat vlhkost půdy a budou zesilovat problémy, které s tím souvisí.

„Kromě vlivu na všeobecně nízké průtoky v tocích a na vegetaci bude v nejbližších dnech dále narůstat nebezpečí vzniku požárů,“ podotýkají.

Dlouhodobý výhled počasí lze najít na webových stránkách ČHMÚ zde, týdenní předpověď zde.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme