Italové vyrazili do boje proti komárům, aplikací mapují místa, kde hrozí poštípání

Italové si oblíbili novou aplikaci, která je varuje před komáry. Jmenuje se ZanzaMapp a funguje tak, že do ní lidé vkládají informace o výskytu komárů z míst, kde zrovna jsou. Všichni uživatelé aplikace tak vědí, kde je bodavého hmyzu hodně a jak se mu vyhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U komára tygrovaného hrozí riziko přenosu viru Zika nebo horečky dengue

U komára tygrovaného hrozí riziko přenosu viru Zika nebo horečky dengue | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Komáří aplikaci vymyslel Cesare Bianchi z římské univerzity. Italský vynálezce se brzy stane otcem a právě to ho prý přimělo jednat. Podle Bianchiho je hlavním problémem fakt, že lidé nevědí, kde se s komáry potkají.

S pomocí aplikace se mohou naopak hmyzu vyvarovat a předcházet takovým hrozbám, jako je aktuálně virus Zika. Vědci už prokázali, že toto onemocnění souvisí se zvýšeným výskytem mikrocefalie u novorozeňat, jejichž matky se nakazily.

V Itálii se sice žádná epidemie viru Zika nešíří, Světová zdravotnická organizace ale před ním už v březnu tohoto roku varovala. Stalo se tak hlavně kvůli výskytu komára tygrovaného, u kterého hrozí riziko, že tuto nemoc přenáší. Kromě toho se v roce 2007 na severu Itálie objevil virus chikungunya, který se obvykle vyskytuje v tropických oblastech a podle odborníků jej na lidi přenášeli právě komáři svým kousnutím.

Aplikace může pomoci v boji proti přemnožení komárů

ZanzaMapp umožňuje označit svou polohu jako horkou zónu a varovat tak před komáry ostatní lidi. Aplikace zároveň pamatuje na to, že aktivita bodavého hmyzu přes den kolísá, takže se uživatelů také ptá, v jakou denní dobu hmyz zpozorovali. Kdyby třeba někoho kousnul nějaký neobvyklý druh komára, má také možnost ho chytrým telefonem vyfotit a fotku ihned odeslat vědcům, kteří mu ho pomohou rozpoznat.

Tvůrce si od aplikace slibuje, že italským úřadům poskytne spoustu užitečných dat. Úřady by pak mohly přesněji určit místa, kde je potřeba provést postřik proti komárům. ZanzaMapp by zkrátka měla posloužit jako platforma pro sdílení informací mezi lidmi, úřady i etymology a parazitology. Jejím cílem je lépe kontrolovat výskyt komárů i jimi přenášených virů a koordinovat úsilí v boji proti jejich přemnožení.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme