Japonsko obnovuje lov velryb v Antarktidě. I přes zákaz

Japonsko obnovuje po roční pauze lov velryb v Antarktidě. Na moře se vydávají čtyři rybářské lodě. Lov velryb země obnovuje navzdory loňskému rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, který řekl, že Japonci mají s lovem skončit. Podle verdiktu soudu nezabíjejí kytovce kvůli vědeckému výzkumu, jak uvádějí, ale z komerčních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samice velryby jižní s mládětem

Samice velryby jižní s mládětem | Foto: John Atkinson

„Soud Japonsku zakázal pokračovat ve vědeckém programu, který mělo. A tak Japonsko udělalo to, že program přejmenovalo a předložilo ke schválení Mezinárodní velrybářské komisi jiný program. Ta ho neposvětila, ale Japonsko se namísto vypořádání s připomínkami rozhodlo lov obnovit,“ vysvětlil Jan Freidinger z organizace Greenpeace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko obnovuje lov velryb v Antarktidě navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora

Japonci tvrdí, že většina kytovců se použije na vědecké účely. Soud ale rozhodl, že se o žádné vědecké výzkumy nejedná. Podle Freidingera většina masa končila na pultech prodejců ryb.

„Organizace Greenpeace provedla akci, kdy ve skladech takto zabalené maso připravené k prodeji odhalila,“ doplnil.

V samotném Japonsku se už ale poptávka po velrybách podle Freidingera také mění a v současnosti je minimální.

Velrybí rezervace

„Je třeba mít na paměti, že nejenže Japonci loví navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, ale zároveň se chystají lovit v oceánské velrybí rezervaci,“ uvedl Freidinger a vysvětlil, jak velký vliv má lov velryb na tuto oblast:

„To je oblast, kterou lov velryb v minulosti zdecimoval nejvíce. Je tam řada velryb, které jsou více či méně ohrožené. Lov samotný je jen jedním z aspektů ohrožení velrybích populací. Pokud sečteme lov a nadměrný lov normálních ryb, kterými se velryby živí, změny klimatu, které okyselují a oteplují oceány, znečištění oceánu, v součtu je ohrožení tolik, že každý lov představuje ohrožení navíc.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, které způsobuje nekontrolovatelný rybolov obecně, mluvil Jan Freidinger z organizace Greenpeace

Pro Greenpeace i další organizace je rozhodnutí Japonska znovu začít lovit velryby překvapivé. Proti se už postavili také environmentální vědci a je možné, že chování Japonska poškodí vztahy země s Austrálií.

„Austrálie byla ta země, která podala žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Odůvodnila to tím, že s Japonskem má sice přátelské vztahy, ale když se dva přátelé na něčem nemohou dohodnout, je třeba, aby o tom rozhodl soud. Austrálie už jasně deklarovala, že s rozhodnutím Japonska nesouhlasí,“ dodal Jan Freidinger z organizace Greenpeace.

Přístav Šimonoseki v jihozápadním Japonsku dnes opustilo velké velrybářské plavidlo Nisšin Maru a tři menší harpunové lodě. Lov velryb potrvá od konce prosince do března a výprava by měla přivézt 333 plejtváků malých, což je třetina oproti výlovu z minulých let.

V loňské sezoně Japonci respektovali nařízení Mezinárodního soudního dvora a žádné velryby v antarktické oblasti neulovili. S lovem menšího rozsahu pokračovali pouze v Tichém oceánu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme