Jeleni evropští v ohrožení, v Česku je vytlačuje asijský jelen sika

Jeden ze symbolů české přírody, jelen evropský, je vážně ohrožen. Kříží se totiž s nepůvodním druhem jelenem sikou, který pochází z Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelen evropský

Jelen evropský | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Mehmet Karatay

Situace je vážná. Již během několika desetiletí bychom se nemuseli s jelenem evropským v přírodě setkat. „Jelen evropský je paradoxně jedním z nejohroženějších velkých obratlovců nejen české, ale i evropské přírody. Aniž by o tom většina veřejnosti vůbec tušila, stále větší část populace se kříží s nepůvodním jelenem sikou pocházejícím z Asie," upozornil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Jelen sika se dostal na území dnešní České republiky na přelomu 19. a 20. století. Tehdy myslivci a šlechta přiváželi do svých obor neobvyklé živočichy, kteří měli sloužit jako zpestření lovu. Nejvíce jich bylo dovozeno do západních Čech.

První jeleni sika se dostali do volné přírody ve 30. letech 20. století ze zrušené obory v Lipí. Další stádo uteklo v roce 1948 ze zrušené obory Černínů. Ve volné přírodě se jim dařilo a od 50. let znamenají problém pro populaci jelena evropského v západních Čechách.

Další velká populace žije ve východních Čechách na Bouzovsku. Ti utekli z obory v Žadlovicích u Loštic. Situace začala být vážná v 80. letech, kdy byly zjištěny hybridní znaky u 80 % jelenů v některých oblastech. Dnes jsou nejvíce postiženy západní Čechy, část Polabí a Pojizeří, část Českomoravské vysočiny, Drahanská a Zábřežská vrchovina.

Evropská unie na jelena siku zapomněla

Jelen evropský je výrazně větší než jeho asijský konkurent. Samci jelena evropského dorůstají do výšky až 230 cm a váží až 240 kg, jelen sika měří v kohoutku pouhých 110 cm a váží až 125 kg.

Přesto má však jelen sika navrch. „Přestože je sika menší jelen s méně výsadami, dokáže si vymoci páření s laněmi jelena evropského. I kvůli tomu, že je velmi mobilní a je relativně odolný vůči rušení, má v kombinaci těchto vlastností navrch nad jelenem evropským," konstatuje Jan Robovský z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Evropská unie se však o tento problém nezajímá. Sika se nenalézá na seznamu nepůvodních druhů, které se od srpna nesmějí dovážet a vyvážet. „Je to chyba,“ říká Robovský. O tento problém se však nestará ani česká státní správa, která dlouhodobě ignoruje upozornění předních českých odborníků, tvrdí Jirků.

Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, přichází s tvrdým řešením. „Šíření jelena siky představuje pro původní druhy i životní prostředí jako celek výrazně větší riziko, než například přemnožená divoká prasata. Proto by měl být v případě tohoto druhu co nejdříve povolen celoroční lov, podobně, jako v případě divokých prasat."

Jeleni sika nejsou jediní

Jeleni sika nejsou jediným nepůvodním druhem, který se do české přírody dostal díky snaze myslivců o obohacení spektra lovné zvěře. Stejným způsobem se do volné přírody dostali a poté rozšířili například bažanti, mufloni, kozy bezoárové, jelenci běloocasí a další.

„Velmi aktuální je rovněž masové vypouštění hybridních kachen, které jsou v podstatě domestikovanými zvířaty, neschopnými dlouhodobě obstát v přírodě - rovněž ty se kříží s kachnami původními a pomalu ale jistě geneticky degradují naše domácí kachny divoké," popsal Miloslav Jirků další problém.

Miroslav Panuška, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme