Klíšťata už útočí i na horách. Může za to i globální oteplování, zjistili krkonošští vědci

Nákaza klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou hrozí už i na horách. Klíšťata se totiž vlivem oteplování dostávají do mnohem vyšších nadmořských výšek než dřív, zjistili vědci ze Správy Krkonošského národního parku. Odborníci proto doporučují se před nimi i v horách chránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště vám může hodně znepříjemnit život

Klíště vám může hodně znepříjemnit život | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Starší generace má zafixováno, že klíšťata na horách nejsou, protože v sedmdesátých, osmdesátých letech se vyskytovala maximálně do nadmořské výšky 600 metrů,“ vysvětlil entomolog Jan Materna ze Správy Krkonošského národního parku, vedoucí výzkumu.

„My jsme zjistili, že se klíště v současnosti běžně vyskytuje do nadmořské výšky 1100 metrů. Ojediněle jsme je nacházeli až k horní hranici lesa, do 1300 metrů,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klíšťata útočí na lidi už i na horách. Jak se před nimi efektivně chránit, zjišťovala Ivana Bernáthová

Entomologové sledovali klíšťata na psech, se kterými chodí na hlídky do hor, a využili také metodu vlajkování, tedy zachytávání hmyzu na látce upevněné na tyči.

Experiment potvrdil, že zvyšování teploty v horách klíšťatům vyhovuje. Vyskytují se čím dál výš a riziko, že jsou infikovaná, s nadmořskou výškou neklesá. Můžou tak přenášet klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu.

„Znamená to hodně se obléci, doporučuje se světlý oděv, aby na něm bylo klíště vidět. Pak je také důležité nesestupovat z cest, protože právě na okrajích lesa bývají klíšťata nejčastěji přítomna,“ poradila liberecká epidemioložka Jana Prattingerová.

Doporučila také používat repelenty. Po návratu domů by se lidé měli důkladně prohlédnout, protože případná přisátá klíšťata je nutné co nejdříve odstranit pinzetou.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se v každém ročním období nechat očkovat. Proti borelióze ale dosud účinná vakcína neexistuje.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza | Foto: Český rozhlas

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme