Krkonošským lesům pomáhají evropské miliony. Obnova ale stále není u konce

Krkonošské lesy prošly v uplynulých pěti letech zásadní obnovou. Akce stála 82 milionů z evropského rozpočtu. Svým rozsahem byla podobná pomoci nadace FACE v 90. letech. Práce na obnově lesa navíc budou pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše

Krkonoše | Foto: Krkonošské muzeum Jilemnice

„Prořezalo se téměř sedm tisíc hektarů lesa, bylo vysazeno téměř 24 tisíc jedlí, buků, javorů, jeřábů a bříz. V rámci obnovy vodního režimu bylo postaveno 600 přehrážek v melioračních systémech,“ vypočítává vedoucí ochrany přírody Krkonošského národního parku Václav Jansa.

Revitalizace krkonošských lesů není ještě u konce. Stále je potřeba investovat energii do přeměny druhové skladby, a to tak, aby les byl dále samoobnovitelný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zásadní obnova krkonošských lesů ještě není u konce. Zajímala se Hana Veselá

V dalším období se lesníci budou zaměřovat především na tvorbu struktury lesů a jejich přeměnu na lesy přírodě bližší.

„Zůstávají zde určitě problémy, protože rezidua exhalací nám kontaminovala půdu. Ale přirozeným vývojem se ten stav zlepší,“ říká vedoucí lesník Krkonošského národního parku Zdeněk Čermák.

Už v 90. letech nastartoval přeměnu lesů projekt nadace FACE. Smrková monokultura se začala měnit na lesy smíšené. Podle Čermáka byl původní smrkový les už v 80. letech ve špatném stavu.

„V té době jsme měli povinnost les vytěžit a znovu zalesnit. Stromky, co tu teď jsou, se už sázely za mě,“ říká s tím, že obnova lesa není záležitostí jednoho lesníka: „Je to práce na mnoho generací.“

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme