Kvalitu vody ve studánkách hlídají dobrovolníci, lidé často znečištění nepoznají

Odborníci varují před využíváním vody z přírodních studánek. Těch ekologové například v Jihomoravském kraji zmapovali téměř tři sta. Kvalitu vody v nich ale hlídají pouze dobrovolníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vždy připravené hrníčky

Vždy připravené hrníčky | Foto: Irena Šarounová

Lidé v Brně mohou vzorek vody ze studánky nebo pramene přinést na otestování poradci Rudolfu Pecháčkovi do ekologického institutu Veronica.

„Řekl bych, že brněnské okolí je na tom dost špatně. Snad bych vzpomenul Soví studánku na přehradě, ta ještě stále je docela kvalitní,“ říká Pecháček.

K pití by lidé vodu ze studánek pravidelně používat neměli, nabádá ředitel Krajské hygienické stanice Miroslav Staněk.

„Barva, chuť, zakalení vody, to jsou všechno faktory, které svědčí o tom, že něco není v pořádku. Ale rozhodně neříkají nic o tom, co se vlastně v tom vodním zdroji odehrává,“ upozorňuje krajský hygienik.

„Někde může být ten vývěr bezprostředně pod nějakými rozsáhlými zemědělskými plochami, může dojít k průsakům chemických postřiků a pesticidů, známe takové případy. To jsou samozřejmě věci, které konzument není schopen poznat a může pouze věřit tomu, že voda je v pořádku,“ dodává Staněk.

Bezpečnější jsou proto pravidelně kontrolované studánky.

Hana Poledníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme