Láska někdy bývá krutá. Na farmě ve Vítkově se do páva zamilovala krůta

Lásku jako z červené knihovny prožívá na farmě ve Vítkově na Liberecku neobvyklý pár. Páv korunkatý, kterého spíš potkáte v zámeckých zahradách, a domácí krůta. A jak to někdy u velkých lovestory bývá, oba opeřenci se do sebe zamilovali na první pohled.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neovyklý pár na vítkovské farmě - krůta a páv

Neovyklý pár na vítkovské farmě - krůta a páv | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Páv překvapil při ranním krmení drůbeže majitelku vítkovské farmy Alenu Štokovou. Domnívá se, že ho napoprvé přilákaly misky plné zrní, šrotu a dalších dobrot, které má domácí drůbež ráda. Pak se ale skamarádil s jejich chovnou krůtou a už se od ní nehnul.

„Přišel za krůtou, takže má nejhezčí krasavici. Akorát, že krůta snáší. Nevím, jestli to budou krůťata, nebo pávi s modrými brky. Páv se tady má jako na zámku. Připadám si jak Irenka, páva už mám, bazén taky, Bohuša na gauči. Takže až zítra půjdu krmit, doufám, že tady bude ještě pštros,“ říká s odkazem na film Dědictví aneb Kurvahošigutntág Alena Štoková.

Pávokrůťata se nejspíš nevylíhnou

Láska hrdého páva, který je národním ptákem Indie, a domácí krůty, tedy domestikovaného amerického krocana divokého, by následky mít neměla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o neobvyklém páru na farmě ve Vítkově na Liberecku. Páv se tam zamiloval do krůty

„Jsem přesvědčený, že mezi pávem a krůtou by žádná pávokrůťata vzniknout neměla,“ domnívá se veterinář a ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

„K mezidruhovému křížení dochází poměrně zřídka, jsou známá křížení mezi oslem a koněm, vznikne buď mula, nebo mezek. Některá zvířata jsou si geneticky velmi blízká, řekněme 98 procent. Tři procenta rozdílu jsou mezi primáty, opicemi a člověkem. Mezi druhy kachen je příbuznost tak strašlivě blízká, že k tomu dojít může,“ vysvětluje Nejedlo a dodává:

„Páv a krůta už jsou svým vývojem natolik rozdílné a vzdálené druhy, že nepředpokládám, že by k tomu mělo dojít. Je to natolik geneticky nekompatibilní, že z toho mládě nezvniká.“

Vysezení vajec trvá krůtě 30 dní. Paní Štoková je i přes ujištění veterináře, že by byla případná pávokrůťata na Nobelovu cenu, stejně na vzhled potomků své krůty domácí hodně zvědavá.

Ivana Bernáthová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme