Lesníci pátrají na Břeclavsku po zatoulaném medvědovi

V okolí Břeclavi se zřejmě pohybuje medvěd. Šelma včera vyděsila dívku jedoucí na koni v lesích v okolí Tvrdonic, od té doby po medvědovi pátrají lesníci. Žádné stopy zatím nenašli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvědi na Slovensku.

Medvědi na Slovensku. | Foto: arollafilm.com: E.Baláž, R.Rajchl

Nejpravděpodobnější variantou je, že se medvěd na české území dostal ze Slovenska. Není ale ani vyloučeno, že utekl soukromému chovateli.

Zvíře pozorovala v úterý večer mladá žena, která se projížděla na koni. Medvěd prý najednou vyšel z lesa. Kůň se sice splašil, jezdkyně se ale udržela v sedle a hned odjela.

Na místě se stopy medvěda nenašly. Nyní po něm pátrají v terénu lesníci spolu s pracovníky odboru životního prostředí z Břeclavi. Terén je značně podmáčený, což pátrání podstatně komplikuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je pravděpodobnost výskytu medvěda v okolí Břeclavi a jaké případě představuje nebezpečí, vysvětloval expert na velké šelmy Miroslav Kutal

Opakuje se tak podobný případ z roku 2012, kdy za sebou medvěd v okolí Břeclavi také zanechal stopy. Zdržel se tam asi týden a několikrát byl i spatřen.

Medvěd bude podle lesníků nejspíš vyhladovělý, a mohl by tak hledat potravu v blízkosti lidských obydlí, zejména u popelnic.

Lidé by měli být opatrní a v případě, že by šelmu zahlédli, se mají hned spojit s policií. Rozhodně by ke zvířeti neměli přibližovat.

Podle experta na ochranu velkých šelem Miroslava Kutala z hnutí Duha se medvědi většinou chovají plaše a málokdy se podaří je vůbec spatřit.

„Neviděl bych v tom nic neobvyklého, protože v řadě dalších obcí, ať v Beskydech nebo na Slovensku, jsou medvědi mnohem častější a ke konfliktům prakticky nedochází. Mohl by tam být jedině problém, pokud by to byl medvěd ze zajetí,“ řekl Kutal Českému rozhlasu.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme