Loňský rok byl nejteplejší v celé historii měření teplot v Česku

Česko má za sebou nejteplejší rok za posledních 54 let, tedy v celé historii měření průměrné teploty pro území Česka. Průměr loňských teplot činil 9,4 stupně Celsia, což je dva stupně nad dlouhodobým průměrem za roky 1961 až 1990.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venkovní teploměr

Venkovní teploměr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Doposud byly nejteplejšími roky 2000 a 2007, které ale rok 2014 překonal o 0,3 stupně.

„Víme o tom, že teplota v posledních letech stoupá, ale není to žádné překvapení. V posledních deseti patnácti letech se teplota drží takto vysoko, jeden rok je dva stupně nadnormální a jiný rok je méně nadnormální. Ale v posledních letech se nevyskytují roky, které by byly podnormální,“ řekl klimatolog Radim Tolasz z ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loňský rok byl nejteplejší v celé historii měření teplot v Česku. Na důvody se Radiožurnál ptal klimatologa Radima Tolasze

K oteplování podle něj přispívá vedle přirozeného kolísání klimatu i člověk vypouštěním takzvaných skleníkových plynů. I v příštích letech lze proto očekávat nadprůměrné teploty.

„Vzhledem k tomu, že se nedá očekávat radikální zlom ve vypouštění skleníkových plynů a že klimatologové ve svých projekcích nepředpokládají, že by přirozené kolísání klimatu více tlačilo na ochlazování, tak můžeme v následujících desetiletích i ve střední Evropě očekávat, že se teplota bude držet takto vysoko,“ předpokládá Tolasz.

Množstvím srážek byl loňský rok podle meteorologů normální. Průměrný úhrn za celý rok činil 674 milimetrů, tedy 674 litrů na metr čtvereční, což je jen 0,3 procenta pod dlouhodobým průměrem.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme