Mangusty synchronizují porody

Když už máme porodit, tak radši všechny najednou - to je heslo samiček společenských šelem mangust.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mangusta žíhaná (Mungos mungo)

Mangusta žíhaná (Mungos mungo) | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Daniel Åhs Karlsson

Africké šelmičky mangusty žijí v koloniích a živí se ptačími vajíčky, hmyzem a drobnými obratlovci. Samičky mangust rodí mláďata čtyřikrát do roka a pokaždé dojde ke zvláštnímu jevu: víc než polovina březích samic svůj porod načasuje na stejnou noc. Možnost, že by plánovaly hromadné oslavy narozenin svých potomků, můžeme vyloučit, ale proč to potom dělají?

Odpověď přináší studie, kterou zveřejnil odborný časopis Biology Letters. Vědci zaznamenali, že samice, které porodí o den až dva před ostatními, si svá mláďata dlouho neužijí. Ostatní samičky v novorozených mangustách vidí konkurenci pro své vlastní potomky a mohou se je pokusit sprovodit ze světa. Riziko, že mláďata budou zabita ve chvíli, kdy se jejich matka vydá lovit, tak stoupne asi o 30 %. Pokud ale všechny matky porodí současně, tak se také společně vypraví lovit – a doma nezůstane nikdo, kdo by chtěl mláďata pozabíjet.

Pro novopečenou matku mangusty ale není ani výhodné svůj porod naopak pozdržet. Pozorování vypovídají o tom, že mláďata z opožděných vrhů mají méně času dospívat a po opuštění hnízda jsou zranitelnější. Výsledky studie malých šelmiček také mohou vypovídat něco o náš samotných. Podobný scénář v tlupách pravěkých lovců sběračů by totiž mohl vysvětlit, proč ženy, které tráví hodně času pohromadě, často synchronizují svůj menstruační cyklus.

Zdroj: ScienceShot, Biology Letters

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme