Medobraní míří do velkých měst. V Praze se konalo poprvé

Vedle tradičního vinobraní existuje také „medobraní". Slavnosti včelařů bývaly doménou venkova, užívat si je ale mohou také obyvatelé velkých měst. Dnes se medobraní konalo vůbec poprvé i v Praze na sídlišti v pražských Stodůlkách. Příchozí mohli nejen ochutnávat, ale prozkoumat blíže speciální včelařské náčiní, živé včely i plástve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Med

Med | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Med obsahuje minerály a léčivé látky. A hlavně, když sladíte medem, tělo na jeho zpracování nepotřebuje vápník na rozdíl od klasického cukru,“ vysvětluje Dana Glaserová ze včelařské rodiny, čím je med prospěšný.

Její manžel Vladimír má na okraji Prahy asi 50 včelstev. Ročně stočí zhruba 30 kilo medu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle čeho vybrat dobrý med? Podrobnosti zjistila na pražském Medobraní redaktorka ČRo Veronika Hlaváčová

Včelaři si med kupovat nemusí, mají vlastní. Rozdíl mezi kvalitním medem a tím falešným prý nepoznají ani ti nejzkušenější. Spolehlivějším vodítkem může být osvědčený výrobce.

„Med by si lidé měli vybírat podle včelaře. Protože ani nejzkušenější včelař nepozná falešný med od pravého. Je chuťově stejný, barevně stejný, voňavý, ale nemá ty základní látky, které jsou od včel,“ vysvětluje včelař Vladimír Glaser.

Nejvíc včel poletuje kolem stánku Miroslava Holuba, včelaře z Prahy 5, z Prokopského údolí.

„Vzali jsme si na ukázku plásty, i na ochutnávku, a včely to našly taky,“ vysvětluje Miroslav Holub.

Než včelař vloží plásty do medometu, aby stočil med, musí je otevřít. Používá k tomu speciální otvírací vidličku. Dalším náčiním včelaře je takzvaný kuřák, rozpěrák nebo smetáček na ometání včel.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme