Na Aljašce možná vznikne rezervace pro tuleně. Naftařům zkomplikuje těžbu ropy

Lidská činnost a ubývající ledovce nepřipravují o životní prostor zdaleka jenom lední medvědy. Americká vláda chce na Aljašce začít více chránit také tuleně. Národní úřad pro oceán a atmosféru proto navrhl vytvoření největší světové rezervace pro tuleně kroužkovaného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuleň kroužkovaný

Tuleň kroužkovaný | Foto: Wikimedia Commons

Běžný den tuleně kroužkovaného se skládá prakticky jen ze dvou věcí: lovu tresek a odpočívání na ledových krách. Jenže ledu rok co rok ubývá. Bez sněhu, ve kterém si staví svá hnízda, jsou tuleni v ohrožení.

Pomoci by jim měla vládní chráněná oblast kolem západního a severního pobřeží Aljašky. Velká má být jako Francie a Německo dohromady a zasahovat má několik set kilometrů daleko na otevřené moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tuleni kroužkovaní možná dostanou vlastní rezervaci. Informace o tom přinesl Viktor Daněk

„Rádius tuleňů - mimo poměrně krátké období, kdy odchovávají mláďata - je poměrně značný. Takových 500 kilometrů od pobřeží je naprosto běžný operační prostor pro tato zvířata,“ vysvětluje profesor Ivan Horáček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Návrh federální vlády ale dělá vrásky lovcům ryb a hlavně těžařům ropy. Ve stejné oblasti leží i Prudhoe Bay, vůbec největší severoamerické ropné naleziště. Pokud by americká vláda skutečně kolem Aljašky chráněnou oblast vyhlásila, museli by naftaři těžit tak, aby nijak neměnili životní prostředí tuleňů.

Ochránci přírody a vědci návrh vítají, stejně jako Ivan Horáček.

„Každá taková ochranářská akce má svůj význam. Umožňuje nám bojovat proti tlaku hospodářského využívání příbřežních zón a ochránit společenstva, která jsou v zásadě nenahraditelná,“ říká Horáček.

Vyhlášení chráněné oblasti se nijak nedotkne původního aljašského obyvatelstva, které tuleně loví pro svou vlastní obživu. Zatím ale není nic rozhodnuté. K chystanému návrhu se může americká veřejnost vyjádřit během tří měsíců.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme