Na boj s kloubnatkou v Krušných horách chce dát stát pět miliard

Lesy v Krušných horách ničí kloubnatka. Houba napadá smrk pichlavý, kterým byly hory osázeny po kalamitě na konci 80. let. Původní stromy tehdy odumřely kvůli vysokému množství síry z elektráren. Vláda chce příští rok připravit podklady pro opětovné zalesnění Krušných hor. Náklady půjdou do miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krušné hory - Loučná

Krušné hory - Loučná | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

„Ta houba roste v cévách. De facto je prorůstá, tím je ucpe a rostlina se pak nemůže dál rozvíjet,“ vysvětlil před časem Ladislav Půlpán z Lesů České republiky.

„Tato houba se paraziticky projevuje na smrku pichlavém, to znamená, že jeho náhradou problém v podstatě do značné míry vyřešíme,“ dodal.

Státní lesy ročně investují do obnovy lesů v Česku zhruba dvě miliardy korun. Na boj s kloubnatkou v Krušných horách jdou ročně desítky milionů korun. Ani to na celou obnovu nestačí. Vládu proto příští rok čeká schvalování podkladů pro obnovu Krušných hor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lesy v Krušných horách mají naději na záchranu. Na boji s houbou kloubnatkou se chce podílet i stát

„V současné době to vypadá tak, že do konce listopadu 2016 by měl být projekt předložen vládě ke schválení, včetně návrhu na financování,“ přiblížil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Ministerstva životního prostředí a zemědělství počítají s tím, že na obnovu půjde až pět miliard korun. Podle ústeckého krajského radního pro životní prostředí Arna Fišery z ČSSD je ale potřeba vynaložit na obnovu Krušných hor víc peněz.

„Já si myslím, že to je velmi nedostatečné, protože po přečtení brožury a zdravotním stavu lesů, je pro mě ten materiál ještě nedopracovaný. Myslím si, že postižení je daleko větší,“ upozornil.

Dalším argumentem je to, že ministerstva zatím počítají pouze s částkou na obnovu státních lesů. Do pěti miliard nejsou započítané finance na vysazování nových stromů v lesích soukromníků nebo měst a obcí. V takovém případě se počítá se zhruba 10 miliardami korun, a to v celých Krušných horách, tedy v lesích v Ústeckém i Karlovarském kraji.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme