Na jihu Čech už začaly růst podzimní houby. Je to celé převrácené, říká mykolog

V jižních Čechách začaly růst hřibovité houby, typické až pro letní období. Houbaři ale můžou objevit i druhy, které běžně rostou až na podzim. Vliv na to má zřejmě deštivé počasí, které střídají horka. Nejvíce hub roste na Šumavě, hlavně na Prachaticku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřiby

Hřiby | Foto: volné dílo, George Chernilevsky

Loni, kdy bylo velké sucho, byly podmínky pro růst hub katastrofální, uvedl předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích Rudolf Mašek. Doufá, že letos budou podmínky lepší.

Velká úroda byla v lesích i v květnu, kdy rostou jarní houby. "Například májovky, závojenky, smrže. Když člověk zná místa, nosí z lesa plné košíky," řekl Mašek.

"Červen je na houby obecně špatný. V tento měsíc roste málo hub. Letos je to ale jinak, protože rostou i hřiby kováři, to jsou modráci, a k tomu i křemenáči," uvedl Mašek.

Podle něj roste i hřib hnědý, kterému houbaři říkají suchohřib. "V tuto dobu je to veliká rarita. Ten normálně roste až na podzim," řekl s tím, že pravá houbová žeň začne zhruba v polovině července.

Podle Maška roste nyní nejvíce hub na Šumavě. "Na Šumavě byla vždy zima déle než v jiných částech jižních Čech. Houby rostly až později. Teď tu ale rostou nejvíc. Je to celé převrácené," uvedl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme