Na jižní Moravě objevili nový druh pavouka, snovačku moravskou

Snovačka moravská, tak se jmenuje nový a vzácný druh pavouka objeveného na jižní Moravě. Popsal ho Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Hned po svém objevu byla snovačka zařazena na seznam kriticky ohrožených druhů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jméno snovačka moravská (Enoplognatha bryjai) dostal nový druh pavouka popsaný Milanem Řezáčem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Pavouk se vyskytuje vzácně na jižní Moravě

Jméno snovačka moravská (Enoplognatha bryjai) dostal nový druh pavouka popsaný Milanem Řezáčem z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Pavouk se vyskytuje vzácně na jižní Moravě | Zdroj: ČTK

Snovačku moravskou se zatím podařilo najít pouze u Lednických rybníků a u mrtvého ramene v přírodní rezervaci Stibůrkovská jezera u Lanžhota na Břeclavsku.

„Na celém světě je vlastně tenhle druh v současnosti znám z těchto několika lokalit,“ uvedl Milan Řezáč.

Ještě do poloviny 19. století byla ve zmíněných lokalitách slaniska a přirozená mělká jezera s brakickou, tedy slanější vodou. Podobné biotopy, dříve charakteristické pro celou Panonskou oblast, dnes již prakticky neexistují.

Snovačka moravská je patrně jejich reliktem, který přežil na březích nově zbudovaných rybníků.

I tam je však podle Řezáče ohrožený. „Jsou to sice lokality chráněné, nicméně i na těchto lokalitách dochází k ničení v podobě třeba hnojení rybníků,“ uvedl Řezáč. „Aby se zvýšila produkce kaprů, tak se do rybníků se přidávají hnojiva. Ta samozřejmě poškozují ty živočichy, kteří žijí ve vodě a na které jsou třeba potravně vázáni ti pavouci,“ dodal.

Kusadla se zubovitými výrůstky

Nejbližší příbuzné má pavouk na slaniscích u Bajkalu ve střední Asii. Jinak v Česku žije 69 zástupců čeledi snovačkovitých.

Samci snovačky moravské se liší od všech ostatních pavouků v Česku kusadly opatřenými několika mohutnými zubovitými výrůstky, které samec používá během námluv či při kopulaci, uvedl Řezáč. Samice a mláďata si stavějí drobné lapací síťky na listech orobinců či ostřic rostoucích z vody na březích jezer.

Latinské jméno snovačky moravské zní Enoplognatha bryjai. Připomíná prvotního objevitele, molekulárního biologa a entuziastického znalce pavouků Vítězslava Bryju z Masarykovy univerzity v Brně.

Řezáčovi se už v minulosti podařilo popsat dva nové pavouky žijící v Česku. Jde o stepníka moravského, jednoho z největších, nejpestřejších a zároveň nejjedovatějších pavouků ve střední Evropě, a šestiočku moravskou objevenou v Macoše.

Zkoumá také pavouky v zahraničí. V Izraeli objevil nový druh s brutálním a navíc velmi neobvyklým způsobem rozmnožování. Při oplodnění nevyužívá pohlavní orgány své družky. Spermie jí vpravuje svým pohlavním orgánem, který připomíná injekční jehlu, po vbodnutí přímo do tělní dutiny. Pavouk dostal jméno šestiočka sadistická.

Snovačka moravská - výskyt | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme