Na Šumavě fungují pozorovací sruby, návštěvníci tak mohou vidět jeleny zblízka

Na Šumavě už jsou v provozu všechny pozorovací sruby. Při troše štěstí mohou návštěvníci díky nim vidět jeleny, kteří do obory přicházejí za krmením. Zároveň se od průvodce dozvědí i zajímavosti ze života této královské zvěře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Šumavě fungují pozorovací sruby, návštěvníci tak mohou vidět jeleny zblízka

Na Šumavě fungují pozorovací sruby, návštěvníci tak mohou vidět jeleny zblízka | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Průvodce Jiřího Kece následuje asi dvacetičlenná skupinka. Do obory k jelenům musí lidé sestupovat úplně potichu, proto dostávají informace předem.

„Vypnete všichni mobilní telefony. Až půjdeme do pozorovacího srubu, tak dole bude traktor, který nám to odcloní. Nikdo se nebude vzdalovat napravo ani nalevo, jsou tam záštity. Jelen nesmí nikoho z nás vidět. Jakmile někoho uvidí, tak uteče a můžeme zase hodinu čekat,“ upozorňuje Kec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Šumavě fungují pozorovací sruby. Návštěvníci uvidí při troše štěstí desítky jelenů v oboře u Srní. Natáčela redaktorka Jitka Englová

Traktoru se jelení nebojí. Berou ho jako výzvu, aby sem přišli, protože jim vždy přiveze něco dobrého, přibližuje průvodce.

„Řípa a mrkev jsou pochoutky, kterým neodolají. Jinak mají celou dobu seno a senáž. Mrkev a řípa jim ale šmakuje,“ dodává Kec.

Srub je celý uzavřený, pouze přední část má prosklenou. K dispozici jsou také dalekohledy. Jen pár metrů se před návštěvníky objevuje asi šedesát jelenů.

„Tomu největšímu říkáme Král. Loni byl čtyřiadvacaterák. Letos šel, jak myslivci říkají, hodně dolů, takže je šestnácterák,“ ukazuje průvodce.

Návštěvníci byli spokojení, pozorování jelenů se jim moc líbilo. „Kamarádka mě nalákala na čtyřiadvacateráka a on mezitím zeslábl. Ale ještě je má, za týden už je bude mít shozené. Měli jsme štěstí,“ říká paní Milena, která přijela z Bakova nad Jizerou.

Pozorovací srub u Srní mohou turisté navštívit po předchozí domluvě každé úterý, čtvrtek a sobotu od 12 hodin. Na Šumavě jsou nyní celkem tři takovéto sruby - poblíž Srní, Borové Lady a Jeleních Vrchů.

Na Šumavě fungují pozorovací sruby, návštěvníci tak mohou vidět jeleny zblízka | Foto: Jitka Englová

Jitka Englová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme