Na Žďársku si lesníci poradili s přemnoženými hlodavci. Poslouží jako svačinka na zimu sovám

Lesníci ze Žďárska nasadili do boje proti přemnoženým hlodavcům místo chemie sovy. Právě ty jsou totiž přirozeným nepřítelem hryzce, kterému se suché počasí tohoto roku líbilo natolik, že se místy přemnožil až trojnásobně. Ohrožuje přitom mladé buky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší sova pražské zoo je samec puštíka bělavého. Na konci tohoto roku by mohl oslavit 26. narozeniny

Nejstarší sova pražské zoo je samec puštíka bělavého. Na konci tohoto roku by mohl oslavit 26. narozeniny | Foto: Zoo Praha, Petr Hamerník

„Na mladých bucích takzvaně kroužkují. Ohlodají kůru kolem dokola, přeruší vodivá pletiva a stromek je odepsaný,“ upozorňuje na problém s přemnoženými hlodavci žďárský lesní rada lesů Kinských Miroslav Matoušek.

Hlodavců je letos výrazně více než v minulých letech. Nahrálo jim teplé a suché počasí, nevyhubilo je chladno a mlhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Žďársku proti přemnoženým hlodavcům pomáhají sovy. Natáčela o tom Olga Štřejbarová

Jejich populace se sice dá regulovat různými chemickými přípravky, ale ani ty nezachrání vše.

Podle rady Matouška ale následky přemnožení hlodavců ukáže až konec zimy, kdy pro ně bude stěžejní potravou právě kůra stromů:

„Stromek drží sněhová pokrývka a projeví se to až na jaře, kdy sníh začne odtávat Týká se to mladých výsadeb od půl metru do metru a půl.“

Skoro šest tisíc hektarů lesů Kinský ve Žďáře nad Sázavou jsou ale na hlodavce připravené. Více než na chemické přípravky sází lesníci na stovky sov, kterým vychází vstříc výstavbou hnízd.

Právě sovám totiž hlodavci nejvíce chutnají, usmívá se při komentáři situace v lese Miroslav Matoušek: „Máme vyvěšené budky, zachováváme staré doupní stromy.“

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme