Nad lány může být rušno. Termosnímky z dronů odhalí rolníkům problémy rostlin

Rostlina, které něco chybí, je ve stresu. Projevuje se tím, že se zvyšuje její teplota. Z termosnímků pole se tak dá zjistit, kde je nějaký problém. Odhalovat tyto potíže třeba u obilí pomůžou nově i drony. Ty by se už brzy mohly prohánět nad českými lány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron počítá orchideje

Dron počítá orchideje | Foto: Daniela Pilařová

Zemědělský dron zatím bzučí jen nad zkušebními poli Výkumného ústavu rostlinné výroby v pražské Ruzyni. Pod dronem visí termokamera. Z termosnímků se dá podle Jana Lukáše z výzkumného ústavu vyčíst, v jakém stavu pole je, dříve než bude problém možné vidět při zkoumání na poli.

„Týdny, případně měsíc, dva měsíce – a už je něco, co určitě pomůže při rozhodování o tom, co se dá, nebo nedá dělat. Respektive v tom, jestli problém zjistíme včas. Třeba výživový problém nebo výskyt něčeho, co způsobuje chorobu rostlin, nějaký patogen,“ vysvětluje Lukáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drony pomohou rolníkům včas objevovat problémy, zjistil Martin Karlík

Je potřeba si nasnímat celé pole a nestačí jen prozkoumat jeho část. „Rozhodně neplatí, že pole, které máme vymezené nějakým prostorem, je jednolité. Naopak. Jsou oblasti, kde třeba dochází k většímu napadení nebo je tam větší výskyt plevelů, případně jiného problému. A ten problém není rozložený rovnoměrně,“ dodává Jan Lukáš.

Podle termosnímků se hospodář rozhodne v které části hnojit, kde použít postřik proti škůdcům a kde třeba víc zavlažovat. Na pořizování termosnímků dronem ale potřebuje zemědělec pilotní licenci. Zatím. To by se totiž mělo změnit.

Dron nese speciální záznamové zařízení | Foto: Daniela Pilařová

„Evropský regulátor připravuje novelizaci zákona nebo nové zákony pro použití bezpilotních letadel, kde je velmi pravděpodobné, že kategorie nejmenších letadel používaných v prostředí s velmi nízkým rizikem, což můžou být právě pole, budou velmi málo regulované. Mnohem méně, než jsou teď,“ říká Petr Lněnička ze společnosti, která testuje drony pro využití v zemědělství.

Termosnímky z bezpilotních letadel se dají kromě zemědělství využít i pro odhalování úniků horkovodů, poškození střech nebo přehradních hrází.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme