Nejdéle žijící rostlina světa roste už tisíce let v Tasmánii, napadá ji hniloba

Vůbec nejdelšího věku se mezi zvířaty nedožil slon, ba ani želva obrovská. Nejstarším živočichem byla škeble - arktika islandská. Dostala jméno Ming a dožila se úctyhodných pěti set let. Ve srovnání s nejdéle žijící rostlinou byla ale Ming ještě mladice. Kingově cesmíně v Tasmánii je podle odhadů více než 43 tisíc let. Vědci se ale obávají, že by tu tento keř už dlouho být nemusel. Napadá jej totiž hniloba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohatě kvetoucí cesmína

Bohatě kvetoucí cesmína | Foto: Daderot/ Public domain

Kingova cesmína je jeden jediný obrovský trs keře z rodu lomatia tasmanica. Vypadá trochu jako kapraď a je starší než celá lidská civilizace. Za tu dobu se cesmína v Tasmánii rozrostla na ploše asi deseti tisíc kilometrů.

Podle výzkumníků z místní univerzity ji ale obklopuje smrtelná hniloba kořenů. Botanička Natalia Tapsonová se ji proto už přes dvacet let snaží vypěstovat v botanické zahradě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejstarší žijící rostlina světa je napadána hnilobou, více zjišťoval redaktor ČRo Viktor Daněk

"Sebrali jsme část cesmíny z divočiny v polovině devadesátých let. Snažili jsme se ji rozmnožit, abychom získali zakonzervovanou sbírku asi padesáti rostlin," vysvětluje Natalia Tapsonová z tasmánské univerzity.

Jak ale říká její kolega profesor Greg Jordan, nové exempláře se jim vypěstovat nepodařilo. "Kingova cesmína se neumí pohlavně rozmnožovat. Má totiž tři sady chromozomů místo dvou."

Ani množení pomocí oddenků zatím nikam nevedlo. Práci jim stěžuje to, že je cesmína hodně citlivá.

"Nemá ráda narušení kořenů. Pokaždé, když cesmíny přesadíme, pár rostlinek umře. Problém je taky to, že kdykoliv ustřihnete část stonku, zbytek zčerná a taky odumře. Je hodně citlivá," popisuje Natalia Tapsonová.

Botanici teď proto zkoušejí cesmínu roubovat na kořeny odolnějších příbuzných druhů. Pokud se jim ani to nepodaří, může nejstarší rostlina světa za pár let zmizet.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme