Nejpozorovanější čáp černý ze Žďárska uhynul přirozenou smrtí

Poslední roky měli ornitologové ze žďárské Agentury ochrany přírody možnost sledovat pouť a vyvádění potomků čápa černého, kterého před dvanácti lety okroužkovali. Tento příběh nyní skončil. Čáp letos v létě uhynul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čáp černý

Čáp černý | Foto: Marek Szczepanek | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Dlouhodobé sledování ptáků je do jisté míry o šťastných náhodách. O zmiňovaném čápovi dostali žďárští ornitologové zprávu po sedmi letech od kroužkování ve Studnicích na Novoměstsku.

Čáp se usadil ve Skleném, kam se každoročně vracel vyvádět potomky. To až do loňska. Letos jako by se po něm slehla zem.

„V létě jsme dostali informaci od pracovníků Kinského rybářství, že se na sádkách ve Žďáře pohybuje kroužkovaný samec, který se nezdá být zdravotně až tak v pořádku. Samozřejmě jsme se na to místo dostavili, čápa jsme nalezli k našemu překvapení, a přiznám se, že trošku zděšení, jsme zjistili, že je to naše šestervéčko – to je ten kód, který má na odečítacím kroužku – a že jsou pravděpodobně jeho dny u konce,“ uvedl ornitolog Jaromír Čejka ze žďárské Agentury ochrany přírody.

Veterináři se ještě čápa pokoušeli léčit, ale příroda už rozhodla – čáp uhynul přirozenou smrtí.

Ornitologové o něm mají desítky záznamů i od kolegů z Německa. Jejich čáp, jak si ho nazvali, létal přes Izrael na zimoviště do jižní Afriky.

Svým způsobem musel mít čáp štěstí. Cesta do Afriky představuje 10 tisíc kilometrů, k tomu je třeba přičíst stejně dlouhou cestu zpátky a vynásobit to počtem let. Na této pouti musel překonat všechny nástrahy, které na něj v přírodě číhaly.

Zrovna v této době z Vysočiny odlétají za teplem další čápi černí. Letos jich žďárští ornitologové okroužkovali dvacet šest.

Hana Mikulincová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme