Nenechavci na Jindřichohradecku okrádají lesní zvěř. Od krmelců odnášejí kamennou sůl

Myslivci se v zimě všemožně snaží, aby zvěř bez problémů přečkala nejchladnější období roku. Do krmelců nosí obilí, seno nebo sušené kaštany. Jejich snahu ale často kazí nenechavci. Z lesa odnesou třeba i kamennou sůl, která má spárkaté zvěři dodat minerály pro růst paroží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní zvěř u krmelců - ilustrační foto

Lesní zvěř u krmelců - ilustrační foto | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Antonín Jelínek přikrmuje zvěř v lese u Lovětína na Jindřichohradecku. Ke krmelci sype obilí i kaštany a na speciální sloupek také zvěři předkládá kamennou sůl.

„Tady máme speciální směs, která je obohacena o vitamíny a minerály. Je to tedy o trochu lepší než klasická kamenná sůl. I ta je v každém případě dobrá,“ vysvětluje Jelínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přikrmování zvěře natáčela v Lovětíně na Jindřichohradecku Lucie Hochmanová

V minulosti nosil do krmelce celé krystaly, kvůli nenechavým návštěvníkům lesa ale raději přešel na sůl drcenou.

„Máme problém, že se nám od krmelců ztrácí. Lidé si z takových kousků rádi dělají solné lampičky. Je to pak škoda. Zvěř tam nic nemá a musí se neustále doplňovat. Je pak lepší sůl rozbít, aby byla znehodnocena,“ dodává Jelínek.

Kilogram kamenné soli, kterou myslivci předkládají zvěři, stojí asi deset korun. Zloději tak velkou škodu neudělají. Zvířatům ale vezmou cenný zdroj minerálů, které v zimě těžko získají jinde.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme