Nezáleží jen na tom, co říkáte, ale jak to říkáte. Maďarští experti zkoumali komunikaci se psy

Češi mají nejvíc domácích mazlíčků mezi občany zemí Evropské unie. Odhaduje se, že jen psů je v Česku přes 2 miliony. Maďarští vědci teď experimentálně potvrdili to, co mnozí majitelé pejsků už nejspíš dávno sami zjistili. Totiž, že nezáleží jen na tom, co svému čtyřnohému příteli říkáte, ale taky jakým tónem to říkáte.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes - psi

Pes - psi | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, zebarnabe

Výsledky nového výzkumu z pera maďarských odborníků jsou zajímavé hlavně tím, že psi a lidé jsou si, pokud jde o komunikaci, zřejmě velmi blízcí. Ukázalo se totiž, že mozek psa reaguje na význam toho, co mu pán říká, i na to, jakým způsobem to dělá.

To znamená, že pejsek zapojí část mozku zodpovědnou za zpracování významu informace i část mozku, která ovládá emoce. Pracují tedy obě mozkové hemisféry a právě takhle reaguje i lidský mozek.

Vědcům se podařilo vycvičit skupinku testovaných psů (většinou zlatých retrívrů a kolií) tak, aby mohli s pomocí magnetické rezonance prozkoumat jejich mozkovou aktivitu. To znamená, že pejsci museli ležet v postroji, zůstat v tunelu klidní a tedy nereagovat pohybem na to, co se jim říká.

Pak stačilo začít mluvit - vědci použili pár pozitivních frází jako třeba "hodný pejsek" a také několik neutrálních slov. A začali experimentovat s intonací, kterou na pejsky mluvili.

Největší odezvu, respektive největší mozkovou aktivitu, vyvolaly pochvalné fráze pronesené veselým tónem.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme