Novou expozici rybářství v Národním zemědělském muzeu oživují velká akvária s rybami

Životopis kapra, krmení živých štik nebo 3D animace raka, která reaguje na návštěvníky. To najdou a taky zažijí návštěvníci Národního zemědělského muzea v Praze v nové interaktivní expozici. Všechno se v ní točí kolem jedné z nejstarších lidských činností - rybářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní zemědělské muzeum v Praze

Národní zemědělské muzeum v Praze | Foto: Google Street View

Kvákání žab, kejhání kačen a bzučení hmyzu - to jsou zvuky českého rybníka. Na nové výstavě je nejen slyšíme, ale i vidíme břeh rybníka s pískem a vycpanými ptáky. Vedle nich jsou dotykové obrazovky. Na jedné z nich se dá prsty ovládat 3D animace. Návštěvník mění složení vody, ve které žije rak.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nové expozici o rybářství Národního zemědělského muzea natáčel Radek Kříž

Podle ředitele pražské pobočky Zemědělského muzea Jiřího Houdka tak člověk ovládá jeho srdeční činnost:

„Je to dotyková obrazovka, takže tady se do roztoku a do prostředí, kde rak žije, přidá sůl, a on zvyšuje svojí srdeční frekvenci. Když si zmáčkneme měsíček, obrazovka se ztmaví, když si zmáčkneme sluníčko, tak se zesvětlí. Rak ve dne zaleze pod kámen, v noci naopak zvyšuje svoji aktivitu, protože je to noční živočich.“

Pak návštěvníci vstoupí do malého potůčku, který se promítá na podlahu. Pomalu se mění v rozvodněnou říčku, až nakonec skončí jako divoká řeka strhávající břehy. Voda krajinu přirozeně dotváří a někdy ji i dramaticky mění.

Středobodem výstavy jsou české šupinaté chlouby ve dvou akváriích. Dravé i mírumilovné.

„To malé je plotice. Tady je skupinka cejnů. A samozřejmě mezi tím, proplouvají dva kapři. Jeden šupinatý, druhý hladký,“ dodává Jiří Houdek u nejdůležitějšího panelu celé výstavy.

Jmenuje se životopis kapra a návštěvník se v něm dočte, že dovoz z Asie není novinkou z dvacátého století. Prapředek kapra k nám totiž připlul z Číny.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme