Ochránci zvířat z Novojičínska zmapují výskyt nejohroženější sovy v Česku

Ochránci zvířat ze záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku začínají sledovat sýčka obecného. Zatímco dříve byl v přírodě běžně k vidění, dnes jde o nejohroženější sovu v Česku. Za úbytek populace můžou například predátoři, nárůst dopravy nebo málo vhodných míst k zahnízdění. Ochránci chtějí sýčka obecného sledovat v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji do dubna příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýček obecný

Sýček obecný | Foto: Trebol-a | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0

„Sýček obecný je jedna z našich nejmenších sov. Výrazným znakem je zploštělá hlavička. Má výrazné oči, žlutou rohovku,“ popisuje vedoucí záchranné stanice Petr Orel a dodává:

„Váží nějakých 150 nebo 200 gramů. Svrchu je nahnědlý, s bíložlutými skvrnami jak na hřbetní části, tak na břišní části, která je světlejší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ochránci zvířat z Novojičínska budou ve třech regionech sledovat sýčka obecného. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Jeckelová

Úbytek tohoto druhu sov je podle Orla zaznamenán v celé Evropě, nejen v Česku. Je to momentálně katastrofální stav, upozorňuje vedoucí záchranné stanice a vysvětluje důvody, proč je sýčků méně než dřív.

„Faktorů je celá řada, především je to změna prostředí. Bezesporu velký vliv mají také predátoři – kuny skalní. V minulosti to mohla být také chemizace, aplikace pesticidů a změna vesnice. Ubyly stodoly a stáje, kde si sýček vyhledával místa k hnízdění,“ dodává Orel.

Rozmístění 300 budek vyjde na dva miliony korun

Ochránci proto chtějí sýčka obecného na zhruba 11 tisících kilometrech čtverečních sledovat, a poté vyhodnocovat zvukové záznamy.

„Máme záznamníky, které umístíme v terénu, kde se nechají po tři noci, a zaznamenají se hlasové projevy. Pokud zjistíme, že tam sýček obecný je, tak se dané lokalitě budeme více věnovat a bude tam probíhat podrobnější monitoring,“ vysvětluje Orel.

Sovám chtějí ochranáři také zajistit bezpečné bydlení. Monitorování sýčka obecného a rozmístění tří stovek zabezpečených budek vychází na dva miliony korun, na akci získali několik grantů.

„Abych mu dal na výběr, tak dělám jak rourovité, které jsou klasické, tak podobě jako u puštíkovníku, že dovnitř může vlézt shora,“ popisuje výrobu budek ochránce přírody ze Zlína Karel Zvářal s tím, že mají sovičky ochránit i například proti kuně.

Jana Jeckelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme