Od rostlin až po buněčné struktury. Laboratoř ticha nabízí netradiční pohled na les

Dva a půl milionu diváků na světové výstavě Expo 2015 v Miláně loni navštívilo českou Laboratoř ticha. Od zítřka podobný vjem zažije každý návštěvník Národního zemědělského muzea v Praze. Unikátní stálá výstava představuje les, který se ve futuristické laboratoři chová podle toho, jak je návštěvník hlučný nebo tichý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř Ticha / Silent Lab

Laboratoř Ticha / Silent Lab | Foto: Filip Jandourek

Jde o multidimenzionální projekt, který představuje živý les vsazený do futuristické laboratoře. Díky moderním technologiím umožňuje návštěvníkům nahlédnout do buněčné úrovně lesního biotopu.

Kromě živých rostlin a futuristických květníků jsou součástí instalace také interaktivní kamery, projekční plochy, mikrofony, automatizované systémy na zavlažování a klimatizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo futuristickou laboratoř, která návštěvníkům odkryje různé podoby lesa

„Návštěvník, když bude v klidu, tak uvidí celou řadu věcí, které jsou mu promítány na projekčních plochách a uslyší i celou řadu zvuků, které les nabízí,“ říká ředitel pražské pobočky Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Obrazovka návštěvníkům hlásí: Jste příliš hluční, buďte víc potichu. Pokud se lidé zklidní, kamera pak sleduje průhled dovnitř porostu.

„Kamera sjede do nejnižší úrovně a zaznamená až molekulární obraz roviny, když se ale zachováte hlučně, tak se kamera znovu dá do pohybu a znovu se dostaneme do úrovně pohledu na celou rostlinu a ne do hloubky,“ vysvětluje Jiří Houdek.

Projekt připravuje společnost Full Capacity v úzké spolupráci s ateliéry ČVUT.

Laboratoř Ticha / Silent Lab | Foto: Filip Jandourek

Anna Maňourová, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme