Okrasa i krmení pro zvěř. Topinambury jsou ale vhodné i pro diabetiky

Na topinamburech z Vysočiny si pochutnávají domácí králíci i exotická zvířata v zoologických zahradách. Takzvané židovské brambory, které mají chutné hlízy a podobu slunečnice, se snaží do širšího povědomí pěstitelů dostat výzkumníci z havlíčkobrodského bramborářského ústavu. Jako jediní v republice už mají licenci na čtyři odrůdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkumný ústav bramborářský představuje na Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě také topinambury

Výzkumný ústav bramborářský představuje na Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě také topinambury | Foto: Hana Mikulincová

„Topinambury mám v květníkách na zahradě jako okrasné rostliny. Našel jsem je kdysi u silnice u Hradce Králové a už je tam mám asi 8 let jako dekoraci,“ pochvaluje si topinambury coby ozdobu své zahrady pěstitel z Hradecka.

Kouká na ně do výšky, a to sám měří dva metry. Jan Dvořák je zase pěstuje pro králíky i lesní zvěř.

„Předloni mi vnuk, který se dal na myslivost, řekl: Dědo, vypěstuj mi nějaké topinambury, ať mám na krmení. Tak jsem vyžebral 10 kousků, vykopal jsem brázdu na kraji zahrady a dal jsem tam trochu kompostu,“ říká Jan Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve šlechtění topinamburů patří bramboráři z Havlíčkova Brodu mezi špičku. Reportáž natočila Hana Mikulincová

Kvalitní topinambury jsou k sehnání u havlíčkobrodského výzkumného ústavu bramborářského, který už má jako jediný v Česku licenci na čtyři odrůdy.

„Je to plodina, která má širokou škálu využití. Je to zdravá zelenina vhodná pro diabetiky, obsahuje inulín, je rozšířená jako krmivo pro hospodářská i exotická zvířata v zoologických zahradách, myslivci ji využívají v oborových chovech a v poslední době se rozšiřuje i její energetické využití, a to jak jejích nadzemních částí, tak hlíz,“ představuje zdravou zeleninu vedoucí pěstebních technologií Pavel Kasal.

Pěstování topinamburů je podle Pavla Kasala jednodušší než pěstování kukuřice, a navíc nevyvolává takové vyplavování půdy při prudkých deštích.

Výzkumný ústav bramborářský představuje na Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě také topinambury | Foto: Hana Mikulincová

„Podle našich výsledků je riziko eroze opravdu nižší než u kukuřice. Topinambury jsou vysloveně vhodné pro podmínky Vysočiny i podhorských oblastí,“ dodává Kasal.

Nejbližší seznámení s topinambury, jejichž hlízy připomínají hrbolaté brambory a nadzemní část slunečnice s malými květy, nabízí odborníci na sobotních dopoledních bramborářských dnech na havlíčkobrodském náměstí.

Hana Mikulincová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme