Olomoučtí biologové přivezli z Amazonie největšího brouka světa

V Olomouci je k vidění největší brouk na světě. Živého samečka titána obrovského mohou v těchto dnech pozorovat studenti i veřejnost na katedře ekologie olomoucké přírodovědecké fakulty. Vědci ho přivezli z deštného pralesa ve Francouzské Guyaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký titán obrovský (titanus giganteus), kterého vědci přivezli z deštného pralesa ve Francouzské Guyaně

Olomoucký titán obrovský (titanus giganteus), kterého vědci přivezli z deštného pralesa ve Francouzské Guyaně | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Prvního živého titána obrovského se entomologům podařilo chytit v roce 1958. Od té doby se vzácně objevuje v muzejních či soukromých sbírkách.

„Chtěli jsme si splnit dětský sen,“ vysvětluje ekolog Tomáš Kuras, proč do Olomouce živého největšího brouka na světě přivezl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o olomouckém titánovi obrovském natočila redaktorka Blanka Mazalová

Živočicha v plexisklovém boxu si přicházejí prohlédnout davy studentů i jiných zvědavců.

„Je to obrovská atrakce, protože se jedná o raritu,“ říká student Adam Bednařík. „Je to největší brouk na světě a zároveň vědecká podívaná, protože mít možnost vidět bezobratlého živočicha v takových rozměrech u nás vlastně jinde nejde,“ dodává.

Titán obrovský je druh tesaříka, olomoucký sameček měří něco málo přes 15 centimetrů a váží zhruba 35 gramů.

Brouk se v přírodě vyskytuje jen v amazonských deštných pralesích. Cílilo tam na něj několik expedic, většina se však vrátila s nepořízenou.

„Opravdu jsme měli mimořádné štěstí, že se nám ho podařilo najít,“ podotýká Tomáš Kuras.

Vědci podle něj mají docela dobrý přehled o tom, kolik takových brouků se ve Francouzské Guayně někomu podaří zahlédnout nebo chytit – loni prý byly takové objevy tři. „Tenhle je jeden z nich, ten největší,“ říká Kuras.

Podle Kurase o vzácném broukovi vědecký svět téměř nic neví, v Olomouci se pokusí některé mezery v poznání zaplnit. „Zkusíme aspoň nějaké informace o něm získat: jakého věku se dožije, jak tráví den, kdy je aktivní, kdy není aktivní,“ popisuje Kuras.

Brouk by měl v Olomouci už dožít. „Potom skončí v nějaké sbírce,“ dodává ekolog.

Olomoucký titán obrovský (titanus giganteus), kterého vědci přivezli z deštného pralesa ve Francouzské Guyaně | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Blanka Mazalová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme