Orangutanice Sandra může odejít ze zoo do volné přírody, rozhodl argentinský soud

Orangutanice Sandra má podle argentinského soudu dostatek vlastností, aby nebyla považována za objekt, ale za osobu. Teď ji díky verdiktu čeká přesun do přírodního útulku, odkud by mohla směřovat do volné přírody. Sandra se narodila v zajetí v Německu a 20 let strávila ve výběhu v zoologické zahradě v Buenos Aires.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orangutani v ZOO Dvůr Králové nad Labem - samice Satu

Orangutani v ZOO Dvůr Králové nad Labem - samice Satu | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

Buenos Aires namítá, že má zajištěnou výbornou péči. Advokáti orangutanice ale tvrdí, že Sandra nemá ráda přítomnost hodně lidí a snaží se před nimi skrývat.

Argentinská zoo má nyní 10 dní na to, aby se proti verdiktu odvolala. Případ dává naději dalším ochráncům zvířat, kteří se podobnou věc snaží prosadit už delší dobu.

Jedním z nich je i Stephen Wise. Jeho pozornost prý připoutal orangutan Tommy, který v zoo zemřel. Rozhodl se proto bojovat za zvířecí práva

Wise se tím zabývá už sedm let. U newyorského soudu ale neuspěl. Podobnou věc rozhodoval i soud v San Diegu, ten ale ve prospěch orangutanů také nerozhodl.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme