Plašit havrany z polí je podle ornitologa zbytečné, zemědělce ptáci prý vždycky obelstí

Do Česka každý rok přilétají z východní a severní Evropy desetitisíce havranů a kavek. Útočiště nacházejí třeba i na Pardubicku. Tam ale dělají starost zemědělcům, protože k obživě vyhledávají zasetou kukuřici nebo ozim pšenice na polích. Účinná obrana proti náletům ptáků zatím neexistuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havran

Havran | Foto: Jiří Šafránek

„Kavky a havrani se k nám slétají z okolí Petrohradu, z Pobaltí, ze severní Evropy a vytvářejí tisícová až desetitisícová hejna,“ vysvětluje ornitolog Vladimír Lemberk. Přestože pro někoho může být pohled na početná hejna poutavý, zemědělce příliš netěší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubice jsou zimovištěm desetitisíců černých ptáků, starost dělají především zemědělcům. Natáčela Naďa Kubínková

„Nalétají na pole, kde vědí, že je pro ně dobrá potrava, protože naklíčené zrno je sladké,“ říká na poli kousek od Pardubic hlavní agronom společnosti ZEAS Josef Jacko. „Stává se, že ptáci mají vybraná pole. Na jedno letí na snídani, na jedno na oběd a na jedno letí na večeři,“ doplňuje Jacko.

Podle Lemberka patří havranovití ptáci k těm nejchytřejším. „Jsou velmi učenliví, dokáží si i kolektivně vyhledávat potravu, přičemž jedinci při té strategii dostávají určité role. V tomto tak trošku připomínají lidi.“

Účinná obrana proti náletům ptáků na pole zatím neexistuje. „Možná snad jedině plašení. Ale třeba v případě havranů dost obtížně proveditelné, protože tito ptáci jsou velmi chytří a téměř ve všech případech zemědělce obelstí,“ poznamenává Lemberk.

A tak zemědělcům nezbývá nic jiného, než s nechtěným krmením ptactva počítat. „Je to příroda. Musíme s tím žít tak, jak to je,“ dodává Jacko.

Hejna opustí svá zimoviště a vrátí se na východ a sever Evropy koncem února nebo v první polovině března.

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme