Počasí prospívá houbám. Ale stále jich ještě není tolik, říká mykolog

Počasí posledních dní a týdnů prospívá houbám. V lesích se nyní dají najít zejména ty hřibovité, ale sbírat lze i jedlé muchomůrky nebo holubinky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amanita rubescens - muchomůrka růžovka

Amanita rubescens - muchomůrka růžovka | Foto: Jan Kramoliš

Houbám prospívá střídání dešťů a horka. „Periodicky opakovat, to je pro ty houby nejvýhodnější, to se zatím děje,“ říká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Aktuální tipy od houbařů nabízejí některé houbařské webové stránky. I když ne všechny komentáře vyznívají úplně optimisticky, podle Landy už letošní sezona dosáhla té loňské. A když vydrží současné počasí, může být ještě lepší.

„Hub neroste ještě stále tolik, aby se šlo po lese a jenom se sbíraly. Musí se spíše hledat,“ podotýká Landa.

Lidé za houbami nemusí ani vyjíždět někam daleko do přírody, hledat je lze třeba i v Praze. „Lesy při okraji města, nejčastěji Klánovický les, případně Krč, obora Hvězda, Letenské sady,“ nabízí Pražanům pár tipů Landa.

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme