Populaci původních raků na severu Čech ohrožuje americký rak pruhovaný

Populaci původních raků v severních Čechách ohrožuje rak pruhovaný, který se k nám dostal z Ameriky. Vzhledem ke své nenáročnosti na prostředí převažuje nad ostatními druhy. Kromě toho přenáší račí mor, který je pro původní raky smrtelný. Šíření nemoci nevědomky pomáhají lidé, kteří raky pruhované přenášejí z míst, kde žijí, do čisté vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rak pruhovaný

Rak pruhovaný | Foto: Tomáš Mařas

„Většinou se drží někde v podrostu, ve stínu, ale je to takový druh, který i za plného slunce vyleze do čisté vody a vůbec mu nevadí aktivita lidí okolo. Původně je ze Severní Ameriky, odkud se rozšířil do Evropy a k nám se dostal z Německa,“ vysvětluje, odkud se vzal rak pruhovaný, odbornice na ochranu přírody Tereza Kaiserová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Populaci původních raků na severu Čech ohrožuje americký Rak pruhovaný. Natáčel o tom Tomáš Mařas

„Vůči račímu moru, který přenáší, jsou imunní. Jenom ho roznáší dál. Chybějící klepeto, které jsme našli, bude pravděpodobně důsledek nějakého boje mezi jednotlivými dospělými jedinci. Což svědčí o tom, že ta populace tady bude stabilní a bohatě zastoupena,“ pokračuje Kaiserová.

Pískovna, kde byli raci nalezeni, nemá přítok ani odtok. Podle ekoložky je tak jediná možnost, jak se sem tento druh raka dostal – byl sem přenesen lidmi.

„Oba původní druhy, rak říční a rak kamenáč, včetně zdomácnělého raka bahenního, na račí mor umírají. Ti raci přestávají být plaší, vylézají na otevřené prostranství i během dne, nejenom přirozeně v noci. Postupně, podle rozsahu nemoci, je napadán nervový systém, upadávají končetiny a rak hyne,“ říká Tereza Kaiserová.

Přenést nemoc není nijak složité, proto je třeba dbát na hygienu v místech výskytu raků.

„Neměli bychom přenášet jakékoliv odchycené raky na jakoukoliv jinou lokalitu. Přenáší se to jakoukoliv kontaminovanou vodou. Jediná možnost je veškeré nářadí, hlavně u rybářů, důkladně omýt, případně dezinfikovat nebo nechat důkladně vyschnout,“ popisuje Kaiserová.

Říci, jak moc je populace tuzemských raků ohrožená, nebo kolik jich kvůli této nemoci už uhynulo, není jednoduché. Vyhlídky však nejsou pro české zástupce nejlepší.

„Momentálně to není úplně prokázané, ale poměr našich domácích raků k těm invazivním americkým je 1:2 a pravděpodobně se to bude ještě zvyšovat,“ dodává ekoložka.

Rak pruhovaný | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme