Populaci vlků na Českolipsku sledují 'vlčí hlídky', pomáhají i v boji s pytláctvím

Několikrát do měsíce se na Českolipsku, v okolí Břehyňského rybníka, prochází takzvané vlčí hlídky. Jsou to skupiny proškolených nadšenců a milovníků přírody z celé republiky, kteří tu sledují pohyb vlků. Právě v okolí Národní přírodní rezervace Břehyně - Pecopala je největší populace vlků u nás. Přítomnost hlídek může často odradit i pytláky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko šumavského Srní mohou lidé pozorovat vlky

Nedaleko šumavského Srní mohou lidé pozorovat vlky | Foto: Pavel Maršát | Zdroj: Český rozhlas

Vlčí hlídky se vydávají do okolí Břehyňského rybníka a pátrají po pobytových znacích vlků – tedy především po jejich trusu.

Zatím ale nachází hlavně trus psí, který se od vlčího liší tím, že neobsahuje chlupy a zbytky kostí, vysvětluje koordinátorka hlídky v Podbezdězí Alena Fousková.

Hlídky se nemusí prodírat hustým křovím, naopak, pohybují se většinou po běžných asfaltových cestách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlčí hlídky pátrají v lesích okolo Břehyňského rybníka po pobytových znacích šelmy, hlavně po vlčím trusu

„Je to proto, že v borůvčí se pobytové značky hledají špatně. Kromě toho, vlci rádi chodí neslyšně, a proto chodí po cestách a tam pak zanechávají na krajích cest svoje pobytové znaky," popisuje Alena Fousková.

Jiří Beneš je koordinátor vlčích hlídek po celé České republice. Dobře zná i vlčí populaci v okolí Břehyňského rybníka.

„Loni na podzim se podařilo na fotopast zachytit smečku čítající minimálně sedm jedinců v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Smečka se skládá z alfa páru, který se rozmnožuje. Rozmnožování se povedlo dokázat dva roky po sobě, bylo to v roce 2014 a 2015," říká.

Během dne je ale zahlédnout vlka skoro nemožné.

„Vlci se přes den moc nepohybují a jsou spíše někde schovaní. Aktivní jsou pak za soumraku. Kromě snahy zmonitorovat pohyb šelem je posláním těchto hlídek i prevence proti pytláctví. Právě pytláctví je ten největší problém, se kterým se nejenom vlci, ale i další velké šelmy u nás potýkají,“ dodává Beneš.

Cesta zavedla vlčí hlídky i k místu, kde se už se důkaz o pobytu vlků našel. Při bližším pohledu pak v trusu skutečně nechybí chlupy, a dokonce i zbytek kosti.

Anna Maňourová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme