Pracovníkům liberecké zoo se podařilo odhalit gang pašeráků na Sumatře a zachránit 1212 želvích vajec

Pracovníci liberecké zoo společně s armádními složkami indonéského námořnictva odhalili a rozbili gang pašeráků a pytláků želvích vajec na Sumatře. O případu informovalo Ministerstvo životního prostředí České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabavená želví vejce - 60 kg

Zabavená želví vejce - 60 kg | Foto: Tereza Švejcarová

Díky aktivitě zaměstnanců Zoologické zahrady Liberec a místních úřadů bylo zachráněno 1212 želvích vajec, které měli pašeráci právě u sebe.

„Jde o historicky první úspěšný případ zatčení organizované pytlácké skupiny na Sumatře a věříme, že pokud se nám o něm podaří informovat celosvětově, měl by být ostrov na poměrně dlouhou dobu ochráněn před dalšími nájezdy zločinců,“ řekl velvyslanec Indonéské republiky Aulia Rachman pro ministerstvo životního prostředí.

Na akci, která proběhla koncem července, se podíleli mezinárodní tým tvořený zástupci české nevládní organizace Lestari, jejíž součástí jsou právě pracovníci liberecké zoo, indonéské nevládní organizace a vojáci ozbrojených sil indonéského námořnictva.

Problém vykrádání snůšek a pašování vajec je velmi závažný. „Od dubna 2016 se na ostrov začaly stahovat stále nové skupiny vykrádající želví snůšky. Po dobu více než dvou měsíců se tak nepodařilo zaznamenat ani jedno líhnutí želvích mláďat na monitorovaných plážích, a to i přes prokazatelné mnohočetné kladení. V přepočtu to znamená, že lupiči odvezli z ostrova za 4 měsíce více než 120 000 vajec,“ řekl pro ministerstvo životního prostředí Tomáš Ouhel, koordinátor projektů Zoo Liberec.

Nelegální obchod s ohroženými druhy považuje ministerstvo životního prostředí za závažný celosvětový problém, informoval náměstek ministra Vladimír Dolejský. Ten se podle něj dotýká i České republiky. V minulých letech bylo u nás zaznamenáno několik případů obchodů s nosorožčí rohovinou a slonovinou, vzácnými papoušky a plazy.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme