Pražská zoo najela na zimní režim, zvířata se přesunula do teplých pavilonů

Obyvatelé Zoologické zahrady v pražské Troji jsou připraveni na zimu. Desítky druhů zvířat, hlavně ptáci a plazi, se přestěhovaly do vnitřních výběhů. I tam je ale návštěvníci mohou obdivovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tygříci v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Tygříci v ZOO Dvůr Králové nad Labem | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

„Zvířata, která jsou vyloženě teplomilná a přes léto byla ve výbězích, se pomalu stěhují do vyhřátých pavilonů. Ta ostatní jsou zabezpečena tak, aby jim sníh a mráz neublížil,“ vysvětluje zoolog Evžen Kus.

Pro zvířata z tropů jsou připravené UV lampy, které jim nahrazují sluneční světlo a některé výběhy mají dokonce vyhřívané podlahy. Překvapivě si zimu užívají plameňáci, kteří přes léto tráví čas v bazénu s příjemnou teplotou. Nejsou ale sami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražské zoo natáčel Miroslav Dvořák

„Jsou samozřejmě i zvířata, pro které je zima obdobím, kdy je jim poměrně dobře, například lední medvědi, ale třeba i mláďata levhartů mandžuských, která si ve sněhu hrají a zima jim přináší spíš radost,“ dodává Evžen Kus.

Chladnější počasí návštěvníky zahrady neodrazuje. Někteří ho naopak ho vítají. Zvířata se sice přesunula do zimních výběhů, ale i v nich je můžou obdivovat podobně jako ve venkovním prostředí.

„Naprostou většinu zvířat uvidíte v ubikacích v pavilonech. Speciálních zimovišť, kam návštěvník nepřijde, je minimálně. Snažíme se co nejvíc druhů vystavovat i v zimě,“ ujišťuje zoolog.

Jediné změny, kterých si všimnete, je prázdné hroší jezírko a kratší návštěvní hodiny. V zimních měsících se brány zoologické zahrady zavírají v 16 hodin.

Miroslav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme