První záchranný ‘babybox‘ pro zvířata otevřeli v Karlovarském kraji

Záchranný SOS animal box funguje v záchranné stanici pro zvířata Drosera v Bublavě na Sokolovsku. Lidé ho mohou využít zdarma pro uložení zraněných zvířat, když ve stanici nejsou zaměstnanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranný SOS animal box v záchranné stanici pro zvířata v Bublavě na Sokolovsku

Záchranný SOS animal box v záchranné stanici pro zvířata v Bublavě na Sokolovsku | Foto: Pavel Reichard

Schránka se nachází u vchodu do objektu. Každý do ní může dát ztracené či zraněné zvíře a poslat SMS nebo zavolat na uvedené číslo a zaměstnanci stanice se už o vše postarají.

„Doufám, že tady neskončí koťata nebo štěňata, jak to tak bývá, protože lidi se toho chtěj zbavit,“ obává se Vladimír Tomáš Smolík, správce záchranné stanice Drosera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Karlovarsku otevřely první záchranný box pro zvířata. Ve své reportáži ho představuje Pavel Reichard.

Jeho obavy vycházejí z desetileté praxe zachraňování zvířat. SOS animal box je další způsob, jak chce zvířatům pomáhat. „Zatím nikdo žádné zvíře do boxu nepřinesl, protože ho máme teprve pět dní. Ale lidi se o to zajímají.“

Myšlenka na záchranný box vznikla, když jel správce do jiné záchranné stanice ke kolegovi pro krmení a cestou mu volalo pět lidí, že nutně potřebují, aby pomohl nějakému zvířeti. Vladimír Smolík cestou zpět přemýšlel a vzpomněl si na babyboxy, které se osvědčily, a vytvořil něco podobného.

Letos už záchranná stanice zachránila 300 živočichů. Během roku se mění zvířata, která lidé přinesou. „Začíná to mláďaty, potom to bývají poranění ptáci, popálení nebo sražení autem, hodně savci jako lišky, kuny. Bereme vyloženě všechno. Pak je chvíli klid a teď na podzim zase bude sezona ježků. Těch jsme měli vloni 27, což je dost,“ říká Smolík.

Pavel Reichard Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme