Ptákem roku 2015 je potápka černokrká. Z našich rybníků už skoro vymizela

Potápka černokrká, donedávna typický pták zdejších rybníků, se stala Ptákem roku 2015. Z Česka tento ptačí druh ale už téměř vymizel. Anketu Pták roku organizuje od roku 1992 Česká společnost ornitologická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potápka černokrká

Potápka černokrká | Foto: Marek Szczepanek, www.wikipedia.org

„Potápku černokrkou jsme vybrali jako typického zástupce ptáků rybníků, kteří od nás mizí," říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

„Potápka může být takovým symbolem toho, že hlavně rybníky, které do naší krajiny odjakživa patřily, nejsou z ekologického hlediska v úplně nejlepším stavu, nebo alespoň většina z nich.“

To je také hlavní důvod toho, proč se stavy těchto ptáků u nás tak radikálně snížily. Například v Polsku nebo Německu se totiž potápkám černokrkým stále dobře daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je Ptákem letošního roku právě potápka černokrká, objasnil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek

„Jednoznačně tu příčinu musíme hledat někde u nás, na území České republiky, protože v okolních zemích, v Evropě nic podobného jako ten rapidní úbytek, který nastal u nás, nepozorujeme,“ říká Vermouzek.

V Česku jsou potápky k vidění hlavně na jaře a na podzim, kdy přes naše území táhnou. „Ale hnízdí u nás už jen asi 50 párů, na rybnících, které mají čistou vodu. Který to bude zrovna v letošním roce, to nevíme, ale takovým tradičním hnízdištěm je třeba Chráněná krajinná oblast Poodří,“ doplňuje předseda ornitologické společnosti.

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme