Rarita: žraločí samice partnera nepotřebovala, bez páření přivedla na svět tři mláďata

V akváriu v australském Queenslandu došlo k vzácnému jevu. Samice žraloka zebrovitého Leonie porodila tři mláďata bez předchozího spáření se samcem. Ten byl z její nádrže separován již před více než třemi roky. Původně se vědci domnívali, že si Leonie uchovala sperma svého předchozího partnera, se kterým zplodila mnoho potomků, ale genetické testy ukázaly, že mláďata mají pouze matčinu DNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žralok zebrovitý (ilustrační foto)

Žralok zebrovitý (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons, Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

V tomto případě došlo totiž k partenogenezi - rozmnožovacímu mechanismu, který se nejčastěji vyskytuje u rostlin nebo bezobratlých. U obratlovců je pozorována a popsáno několik případů, mezi nimiž se objevili třeba právě žraloci nebo ještěři.

Teprve potřetí v historii

Leonin příběh je ale raritní pro její přechod z pohlavního rozmnožování na nepohlavní. Jde o třetí zaznamenaný případ v historii. V dalších dvou šlo o rejnoka z čeledi mantovitých a hroznýše královského.

Všechni tito aktéři přeměny způsobu rozmnožování byli drženi v zajetí, což nastoluje otázku, zda je právě to příčinou takové změny. „Chceme vědět, jestli je možné, aby se něco takového stalo i ve volné přírodě, a pokud ano, jak často k tomu dochází," říká Christine Dudgeonová z Univerzity v Queenslandu.

Kateřina Tesařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme